Dostupni linkovi

Kim kaže da je izbijanje COVID-a 19 u Sjevernoj Koreji 'velika katastrofa'


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un predsjedava sastankom Radničke stranke o odgovoru na epidemiju korona virusa (COVID-19) na ovoj fotografiji koju je objavila Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 12. maja 2022.

Novi slučajevi korona virusa u Sjevernoj Koreji predstavljaju "veliku katastrofu" za zemlju, rekao je njen vođa Kim Jong Un, prenose državni mediji.

Kim je pozvao na sveobuhvatnu borbu protiv širenja virusa tokom hitnog sastanka 14. maja.

Njegov odgovor dolazi nakon što su zvaničnici 12. maja objavili prve potvrđene slučajeve zaraze, iako stručnjaci vjeruju da virus vjerovatno kruži već neko vrijeme.

Strahuje se da bi COVID- 19 mogao imati strašne posljedice po Sjevernu Koreju, prenosi BBC.

Ova država od 25 miliona je ranjiva zbog nepostojanja programa vakcinacije i lošeg zdravstvenog sistema.

Državni mediji izvijestili su 14. maja da je posljednjih sedmica bilo pola miliona slučajeva neobjašnjive groznice. Zemlja ima ograničene mogućnosti testiranja tako da većina slučajeva COVID-a 19 nikada ranije nije potvrđena.

Ta brojka označava veliki porast u odnosu na brojke date prije dva dana, potencijalno dajući neke naznake razmjera izbijanja COVID-a 19 u Sjevernoj Koreji.

"Širenje maligne epidemije je [najveće] previranje koje je zadesilo našu zemlju od njenog osnivanja", rekao je Kim, koga je citirala zvanična novinska agencija KCNA.

On je za krizu okrivio birokratsku i medicinsku nesposobnost, te je sugerisao da se iz odgovora zemalja, poput susjedne Kine, mogu izvući pouke.

Državni mediji javljaju da je 27 ljudi umrlo od aprila nakon što su dobili temperaturu.

U izvještajima se ne navodi da li su bili pozitivni na COVID-19, osim jedne smrti u glavnom gradu Pjongjangu za koju je potvrđeno da se radi omikron soju korona virusa.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG