Dostupni linkovi

Istorijski iskorak u vladi Sjeverne Irske koju predvodi liderka Sinn Fein partije  


Potpredsjednica partije Sinn Fein i prva ministarka vlade Sjeverne Irske Michelle O'Neil silazi niz stepenice u zgradi parlamenta u Belfastu, 3. februar.
Potpredsjednica partije Sinn Fein i prva ministarka vlade Sjeverne Irske Michelle O'Neil silazi niz stepenice u zgradi parlamenta u Belfastu, 3. februar.

Parlament Sjeverne Irske je u subotu, 3. februara napravio istorijsku prekretnicu imenujući na čelo vlade Michelle O'Neil iz Sinn Fein partije koja se opisivala kao političko krilo Irske republikanske armije (IRA), iako su još od 1990-ih obje organizacije isticale svoju odvojenost.

Ideja o prvoj ministarki koja podržava bliže veze s Republikom Irskom u britanskoj regiji, a još dolazi iz nacionalističkog Sinn Feina, nekada je bila nezamisliva, pišu svjetski mediji.

Simboličan trenutak za irske nacionaliste

Irski nacionalisti partije Sinn Fein došli su na čelo vlade Sjeverne Irske imenovanjem Michelle O'Neil za prvu ministarku nakon što se vlada vratila na posao poslije dvije godine i bojkota unionista, prenosi Associated Press (AP).

Potpredsjednica Sinn Feina, O'Neill imenovana je za prvu ministarku u vladi koja prema odredbama mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. ravnomjerno dijeli vlast između dvije glavne zajednice Sjeverne Irske, britanskih unionista koji žele da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu i irskih nacionalista koji traže ujedinjenje s Irskom.

Sjeverna Irska osnovana je kao unionistički dio Ujedinjenog Kraljevstva s protestantskom većinom 1921., nakon nezavisnosti Republike Irske, zbog čega se imenovanje O’Neill vidi kao vrlo simboličan trenutak za nacionaliste.

O’Neill će dijeliti vlast sa zamjenicom prvog ministra Emmom Little-Pengelly iz Demokratske unionističke partije (DUP). Pozicija dvije čelnice vlade Sjeverne Irske je jednaka, ali će O’Neill, čija je stranka osvojila više mjesta u parlamentu na izborima 2022., imati prestižniju titulu.

Nijedna strana ne može vladati bez dogovora sa drugom. Rad vlade bio je prepolovljen u posljednje dvije godine nakon što je DUP napustio rad u februaru 2022. u znak protesta zbog problema povezanih s Brexitom koji su se ticali pitanja trgovine.

DUP je tvrdio da je sporazum Londona i Evropske unije (EU) o Brexitu potkopao poziciju Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu tako što su se zahtijevale provjere određenih roba koje dolaze iz Britanije. Unionisti su se složili da okončaju bojkot krajem januara nakon što je lider DPU-a Jeffrey Donaldson, dobio ustupke britanske vlade koji su se ticali takozvane granice u Irskom moru.

Funkcionalno dijeljenje moći

Decentralizovana vlada Sjeverne Irske ponovo se sastala i imenovala Michelle O’Neill za prvu ministarku u istorijskom trenutku za Sinn Fein i irske nacionaliste, napisao je britanski Guardian, dodajući da je O'Neill izbjegla trijumfalizam i nije eksplicitno spomenula irsko jedinstvo u inauguralnom govoru koji se fokusirao na pomirenje i životna pitanja.

"Odakle god dolazili, kakve god bile naše težnje, možemo i moramo graditi našu budućnost zajedno", rekla je O'Neill. "Moramo učiniti da dijeljenje moći funkcioniše."

Imenovanje prve ministarke iz redova republikanskog Sinn Feina predstavljalo je "novu zoru" nezamislivu prethodnim generacijama koje su odrasle uz diskriminaciju katolika, rekla je O'Neill. "Toga više nema."

O’Neill, potpredsjednica Sinn Fein partije postala je prva ministarka u skladu sa skupštinskim izborima održanim u maju 2022. na kojima je republikanska partija prestigla DUP kao najveća stranka, što je bio "seizmički simbolički i psihološki pomak", napisao je Guardian.

O’Neill nije spominjala ustavna pitanja uoči zasjedanja vlade, ali je liderka Sinn Feina, Mary Lou McDonald, rekla je da je irsko jedinstvo sada na "dohvat ruke ".

Biznis lideri i irska vlada pozdravili su povratak podjele vlasti, rekavši da bi to trebalo osigurati stabilnost nakon godina trzavica povezanih s Brexitom.

Okončan bojkot unionista

Sporazum od prije godinu dana između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, poznat kao Windsorski okvir, ublažio je carinske provjere i druge prepreke, ali nije otišao dovoljno daleko za DUP, koji je nastavio bojkot vlade, piše NPR.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva krajem januara se složila s novim promjenama koje bi ukinule rutinske provjere i papirologiju za većinu robe koja ulazi u Sjevernu Irsku, iako će neke provjere ostati za ilegalnu robu ili prevenciju bolesti.

Nove promjene uključivale su zakon koji "potvrđuje ustavni status Sjeverne Irske" kao dijela Ujedinjenog Kraljevstva i daje lokalnim političarima "demokratski nadzor" nad svim budućim zakonima EU koji bi se mogli primjenjivati na Sjevernu Irsku.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva takođe je pristala da Sjevernoj Irskoj da više od tri milijarde funti (3,8 milijardi dolara) za štetu koju su pretrpjele javne usluge nakon što vlada u Belfastu ponovo počne s radom.

"Vjerujem da je moja stranka uspjela da postigne ono za šta su mnogi rekli da ne možemo", rekao je lider DUP-a Jeffrey Donaldson ispred skupštinske dvorane u Stormontu, dodajući da je to "dobar dan za Sjevernu Irsku". "Dan kada se ponovo poštuje naše mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i njegovo unutrašnje tržište i štiti u našem zakonu i vraća kako bi svi naši ljudi mogli uživati u blagodatima našeg članstva u uniji" sa Velikom Britanijom.

Transformacija partije Sinn Fein

Politička stranka koju predstavlja Michelle O'Neill, Sinn Fein, oblikovana je decenijskom, krvavom borbom irskih nacionalista koju su sanjali o ponovnom ujedinjenju s Republikom Irskom i poništavanju podjele iz 1921. godine koja je Sjevernu Irsku držala pod britanskom upravom, napisao je New York Times.

Sada, prvi put, političarka iz redova Sinn Feina obavlja najvišu političku dužnost u Sjevernoj Irskoj, što je važan trenutak za stranku i za širu regiju jer je nakon dvogodišnje pauze uspostavljena vlada koja dijeli vlast. Ulogu prvog ministra prethodno je uvijek obavljao unionistički političar koji se zalagao za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kao prva ministarka, svim srcem sam predana nastavku rada na pomirenju između svih naših ljudi", rekla je O'Neill, ističući da njeni roditelji, djedovi i bake nikada ne bi mogli zamisliti da će doći takav dan.

Ali priča o transformaciji Sinn Feina, od marginalne stranke koja je nekada bila političko krilo IRA-e, do političke snage koja je osvojila najviše mjesta na izborima u Sjevernoj Irskoj 2022., takođe je priča o promjenjivom političkom pejzažu i rezultatima Sporazum na Veliki petak iz 1998., kojim je okončan decenijama dug sukob, katolika i protestanata, najveće dvije zajednice u Sjevernoj Irskoj.

"To je svakako vrlo značajno u simboličnom smislu", rekla je Katy Hayward, profesorka političke sociologije na Queen's University u Belfastu za New York Times. "To nam govori koliko je daleko stigla Sjeverna Irska, a na mnogo načina i uspjeh sporazuma Velikog petka i korištenje demokratskih i miroljubivih sredstava za postizanje saradnje."

Još nije jasno šta će prva ministarka iz Sinn Feina značiti za nade onih koji žele da ujedine Sjevernu Irsku sa Republikom Irskom nakon vijekova razdvojenosti. Iako je Mary Lou McDonald, predsjednica Sinn Feina, koja predvodi opoziciju u parlamentu Republike Irske, izjavila da je perspektiva ujedinjene Irske sada "na dohvat ruke", stručnjaci vjeruju da je još daleko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG