Dostupni linkovi

Bojkot vlade Sjeverne Irske uskoro bi mogao biti okončan


Jeffrey Donaldson, čelnik Demokratske unionističke stranke (DUP), Belfast, Sjeverna Irska, 12. januara 2023.
Jeffrey Donaldson, čelnik Demokratske unionističke stranke (DUP), Belfast, Sjeverna Irska, 12. januara 2023.

Čelnik najveće probritanske stranke u Sjevernoj Irskoj izrazio je optimizam da bi regionalna vlada mogla biti ponovno uspostavljena za nekoliko dana i pozvao ministre u Londonu da brzo provedu dogovor.

Čelnik Demokratske unionističke stranke (DUP) Jeffrey Donaldson je ranije najavio da je njegova stranka podržala prijedloge dogovorene s Londonom o trgovinskim pravilima nakon Brexita, kao i da će prekinuti gotovo dvogodišnji bojkot vlade, prenosi Reuters.

DUP je tvrdio da je sporazum Londona i EU o Brexitu potkopao poziciju Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu tako što su se zahtijevale provjere neke robe koja dolazi iz Britanije.

Međutim, ponuda Londona da zakonski učvrsti položaj Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz finansijski paket od 3,3 milijarde funti (4,2 milijarde dolara), izgleda da je pridobila DUP.

Sve strane žele brzo djelovati prije nego što kritičari odustanu od prijedloga i dovedu u opasnost uspostavu regionalne vlade, ključnog dijela sporazuma iz 1998. o okončanju desetljeća sektaškog nasilja.

Donaldson je rekao za BBC Radio Ulster da bi vlada mogla biti uspostavljena kroz nekoliko dana "ako britanska vlada bude djelovala brzinom kojom vjerujem da može".

Zakon će imati dva elementa - jedan je osmišljen kako bi potvrdio poziciju Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu, a drugim se mijenja Zakon o unutarnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva kako bi se "zaštitila sposobnost regije da trguje s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je, piše Reuters.

"Jesmo li postigli sve što smo željeli? Ne, nismo. Bit ću iskren s ljudima o tome što smo uspjeli isporučiti", rekao je Donaldson.

London čuva svoje prijedloge u tajnosti kako bi spriječio da ih potkopaju protivnici trgovinskog sporazuma s EU nakon Brexita.

Niži ministar za Sjevernu Irsku Steve Baker pokušao je preduhitriti zabrinutosti da bi promjene mogle zahtijevati da Velika Britanija ponovno slijedi neke propise EU, što bi razbjesnilo zagovornike Brexita.

"Nema nikakvih obaveza da se Velika Britanija uskladi sa zakonima EU; spriječi Veliku Britaniju da odstupa od bilo kojeg zadržanog zakona EU; ili poveća usklađenost u Sjevernoj Irskoj izvan strogo ograničenog opsega kojega je odobrio parlament", objavio je Baker na mreži X.

Glavne stranke Sjeverne Irske trebale bi se sastati kasnije u utorak kako bi razgovarale i najvjerovatnije pristale na obnovu decentralizirane vlade.

Donaldson je rekao da bi britanska vlada već u srijedu mogla objaviti zakon koji podupire dogovor.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG