Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik vodi BiH u Evropu


Slijeva nadesno: Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je u srijedu prvu sjednicu u Sarajevu.

Usvojena je zajednička izjava o ubrzanju evropskih integracija.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Milorad Dodik, predsjedavajući Kolektivnog šefa države, zaduženo je Vijeće ministara BiH da što prije riješi dodatna pitanja koja se odnose na Upitnik Evropske komisije.

Pored ove, na dnevnom redu sjednice bilo je i pitanje migranata.

"U BiH je ušlo oko 23.000 migranata i u tom pogledu značajan broj njih je prošao kroz BiH, oko 4.000 smješteno na različite lokacije. Predsjedništvo smatra da je potrebno dostaviti detaljnije informacije kako bi na jednoj od narednih sjednica moglo da razmatra to pitanje na jedan sveobuhvatan način. Pitanje migracija je jedno teško pitanje za cijeli region, samim tim za BiH. Zaključili smo da se migrantima ne izdaje pravo azila, tako da na taj način spriječimo bilo kakve unutrašnje probleme u BiH", rekao je Dodik.

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ova institucija na prvoj sjednici je razgovarala i o sporazumu o energetskoj efikasnosti kojeg BiH treba potpisati sa institucijama i bankama tako da se postojeći objekti mogu modernizovati.

Pored toga, bilo je riječi i o imenovanjima, odnosno razrješenjima jednog broja ambasadora.

"Dogovorili da za sljedeću sjednicu pripremimo informacije o tome i imenovanje jednog dijela onih koji budu razriješeni", kazao je Dodik.

Na novinarsko pitanje o jučerašnjim Dodikovim najavama kako neće biti sjednice Predsjedništva ukoliko u sali budu dvije zastave BiH, prvi čovjek Kolektivnog šefa države je odgovorio:

"Tako je i bilo. Ja sam predlagao i zaključak o izmjeni poslovnika o radu Predsjedništva. Pokrenućemo pitanje u Parlamentarnoj skupštini, izmjenu zakona. Smatrao sam da je neophodno da riješimo na ovaj način. Hvala i ostalim članovima Predsjedništva koji su pristali na dogovor u vezi dekoracije."

Predsjedništvo BiH je odlučilo i da u službenu posjetu Bosni i Hercegovini pozove predsjednike Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, te da prihvate pokroviteljstvo za Sarajevo Business Forum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG