Dostupni linkovi

Posebna sjednica Skupštine Republike Srpske, 10. decembar 2021.
Posebna sjednica Skupštine Republike Srpske, 10. decembar 2021.

Skupština Republike Srpske pokrenula proces prenosa nadležnosti

Ustavom Bosne i Hercegovine definirane su nadležnosti države, ali i način na koji su entitetske nadležnosti prenesene na državni nivo. Narodna skupština entiteta Republika Srpska najavljuje da će vratiti više od stotinu prenijetih nadležnosti, što je protivno Ustavu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske stupaju na snagu narednog dana nakon njihovog usvajanja, navodi se u nacrtima dokumenta objavljenih na sajtu Skupštine RS.

12:48 10.12.2021.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD: 'Nije inat, ovo je naše pravo'

Predsjedavajući Kluba poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić, istakao da je želja za vraćanjem nadležnosti „nije inat, ovo je naše pravo“.

„Republika Srpska se samo poziva na prava koja joj je dao Dejtonski sporazum te davne 1995. godine. Mi smo izabrali put koji predstavlja povratak Ustavu Bosne i Hercegovine“.

Žunić je istakao da je Dejtonski sporazum narušavan, a Republika Srpska godinama razvlašćivana „prisilom, nametanjima, prijetnjom i lažnim obećanjima o ubrzanom pristupanju Evropskoj uniji (EU)“

Žunić je pobrojao i neke od zakona koji su preneseni na nivo BiH, a nisu dio Ustava BiH, te je podsjetio da je na današnji dan, 10. decembra 1997. godine visoki predstavnik u BiH dobio bonska ovlaštenja, odnosno ovlaštenja po kojima može nametati odluke i rješenja u BiH.

12:29 10.12.2021.

Pročitajte zaključke o 'prenošenju nadležnosti' o kojima odlučuju zastupnici Skupštine RS-a

Na sjednici Narodne Skupštine entiteta Republika Srpska (NSRS) u petak, 10. decembra, zastupnici će raspravljati o "prijenosu nadležnosti s Bosne i Hercegovine na nivo Republike Srpske", u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Zastupnici će nakon planiranih obraćanja, odlučivati o 24 zaključka iz četiri navedene informacije.

Na dnevnom redu sjednice je i Deklaracija o ustavnim principima RS-a, koja zadužuje institucije RS-a da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prijestolnica.


12:23 10.12.2021.

Počela posebna sjednica NSRS

Na posebnoj sjednici NSRS prisutan je 71 poslanik, među kojima su i lideri opozicije.

Sve tačke su spojene u jednu dnevnu tačku, pa će se tako NSRS odjednom raspravljati o svim informacijama o nadležnostima.

12:14 10.12.2021.

Veliko zanimanje medija

Novinarske ekipe pred početak posebne sjednice NSRS, Banja Luka 10 decembar 2021.
Novinarske ekipe pred početak posebne sjednice NSRS, Banja Luka 10 decembar 2021.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG