Dostupni linkovi

Dvojezično referendumsko pitanje za više od milion maraka


Zasjedanje Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske
Zasjedanje Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske

U Banjaluci je danas održano prvo zasjedanje Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske, na kojem je utvrđen izgled referendumskog listića, te konstatovano da će okvirni troškovi referenduma iznositi nešto više od 1,4 miliona konvertibilnih maraka (700.000 evra).

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan istakao je nakon sjednice da će se, i pored kratkog perioda pripreme, referendum u Republici Srpskoj o danu tog entiteta održati kako je i planirano, 25. septembra ove godine.

Pokazao je i referendumski listić. Među ostalim, na vrhu se nalazi dvojezični natpis "Narodna skupština Republike Srpske" sa utisnutim entitetskim grbom. Na sredini listića je napisano refenrendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske".

"Naravno da smo se ovdje potrudili da ispoštujemo principe izbornog zakonodavstva. Na poleđini se nalazi uputstvo za ispunjavanje listića, a sa ove prednje strane je pitanje na kome će se odgovoriti sa 'Da' ili 'Ne'. Uzeli smo i tri jezika konstitutivnih naroda i dva jezika, dakle potpuno ustavne kategorije i o tome smo vodili računa", rekao je Karan.

Referendumski listić
Referendumski listić

Karan je dodao da je sljedeći korak upućivanje i zahtjeva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da dostavi birački materijal no, logično je bilo pitanje, šta ako se CIK oglušo o taj zahtjev?

"Ne znam zašto nam CIK ne bi dostavio centralni birački spisak. Prije svega, ne samo za CIK, zakon je potpuno jasan. Zakon o referendumu se obavlja po izbornom zakonodavstvu i svi organi vlasti, sve državne institucije, koje provode Izborni zakon su dužne dostaviti sve potrebne podatke republičkoj komisiji", ističe Karan.

Karan navodi da mogući problemi mogu nastatiu Brčko distriktu zbog eventualne odluke supervizora da se tamo ne dozvoli referendum, ali da se očekuje da će građani koji državljanstvo BiH ostvaruju preko RS u Distriktu moći glasati na drugi način.

Karan je nekoliko puta izbjegao da odgovori na pitanje da li će proces pripreme referenduma biti zaustavljen ukoliko se pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrene pitanje ustavnosti Referenduma o Danu RS.

"Ja sa ustavno-pravnog aspekta mogu ovdje jasno i glasno reći da postoji najmanje šest ustavno-pravnih, jasnih elemenata koji ne mogu dovesti u pitanje ni osporiti ni po kakvom osnovu, pogotovo sa aspekta legaliteta ovaj referendum. Prije svega, Odluka o refrendumu je prošla svu zakonsku i ustavnu proceduru", rekao je Karan.

U organizaciji oko održavanja referenduma, prema Karanovim riječima, učestvovaće oko 15.000 ljudi, a biće omogućeno i izjašnjavanje u inostranstvu, tamo gdje postoje predstavništva Republike Srpske.

Sljedeća sjednica Komisije za referendum zakazana je za 22. avgust.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG