Dostupni linkovi

Američki Senat usvojio nove sankcije Moskvi


Senat SAD-a, Washington
Senat SAD-a, Washington

Senat američkog Kongresa skoro jednoglasno je usvojio nove sankcije Rusiji, poslije čega dokument ide na potpisivanje predsjedniku Donaldu Trumpu, koji ima pravo da uloži veto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je više puta negirao navode o tome da se Moskva miješala u predsjedničke izbore u Americi i koristila nelegalne cyber metode, zaprijetio je kontramjerama ukoliko prijedlog zakona bude potvrđen.

Senat je sa 98 glasova "za" i dva "protiv" usvojio prijedlog zakona o sankcijama protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

Snažnu podršku dali su senatori iz redova republikanaca i demokrata.

Ukoliko Tramp odbije potpisati prijedlog zakona, dokument se vraća u Kongers, koji ima ovlaštenje da poništi veto dovoljnim brojem glasova.

Predstavnički dom usvojio je ovaj dokument ranije sa 419 glasova "za" i tri "protiv".

Dokumentom su predviđene i kaznene mjere protiv Irana i Sjeverne Koreje zbog njihovih raketnih programa i kršenja ljudskih prava, a od stranih banaka se zahtijeva prestanak poslovanja sa Pjongjangom. Uvode se restrikcije svima koji su povezani sa iranskim balističkim raketnim programom, a sankcije se odnose i na iransku Islamsku revolucionalrnu gardu.

XS
SM
MD
LG