Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odluka o Trumpovoj uredbi o migrantima ovaj tjedan


Protesti zbog predsjedničke uredbe održani su diljem SAD

Apelacijski sud u San Franciscu odluku o migracijskoj uredbi predsjednika Donalda Trumpa donijeti će ovaj tjedan. Predstavnici Ministarstva pravosuđa morali su odgovarati na oštra pitanja sudaca o uredbi kojom se zabranuje ulazak u SAD građanima sedam zemalja iz islamskog svijeta.

Predstavnici ministarstva zatražili su da se ponovno stavi na snagu uredba Donalda Trumpa, uz obrazloženje da jedino predsjednik može odlučiti tko može ući u Sjedinjene Američke Države.

"Kongres je ekspresno autorizirao predsjednikovu uredbu od 27. januara kojom se suspendira ulazak jednoj kategoriji stranaca", rekao je odvjetnik Ministarstva pravosuđa August Flentje.

No, više od deset američkih saveznih država, kao i stotine tvrtki, zatražilo je od suda da odluku stavi izvan snage, uz argument da je privremena zabrana izbjeglicama i putnicima iz Irana, Iraka, Sirije, Somalije, Jemena, Libije i Sudana neustavna, te da nepopravljivo oštećuje, kako državljane tih zemalja, tako i tvrtke čiji su uposlenici porijeklom iz tih zemalja.

Suci, dvojica imenovani od demokratskog predsjednika i jedan od republikanskog, postavljali su pitanja - da li je neko od građana spomentih država kojemu je odobrena viza počinio neko kriminalno djelo, Flentje je odgovorio da nije.

Sutkinja Michelle T. Friedland, koju je postavio bivši predsjednik Barack Obama, pitala je da li vlada ima saznanja da je neko od imigranata iz tih država povezan sa terorizmom.

Flentje je kazao da su pojednini Somalijci u SAD povezani s terorističkom grupom Al Shabab, uz podsjećanje je da je Obamina administracija 2015. ocijenila da sedam spomenutih država predstavljaju veliki rizik za terorizam, jer u njima ili djeluju teroristi ili su sigurna skloništa za teroriste.

No, na pitanje da li je je ta prijetnja toliko snažna odgovorio je da "nije siguran, te da mu je posao da u tu opasnost uvjeri sud".

Na slučaj može biti uložena žalba, pa bi on mogao završiti na Vrhovnom sudu SAD: Na fotografiji zgrada Vrhovnog suda
Na slučaj može biti uložena žalba, pa bi on mogao završiti na Vrhovnom sudu SAD: Na fotografiji zgrada Vrhovnog suda

Također su pitali zašto savezne države ne bi smjele podići optužnicu u ime svojih građana ili sveučilišta koje su se žalile da se neki studenti nisu mogli vratiti na fakultete.

Predstavnicima Ministarstva pravosuđa upućena su pitanja zastupnika dvije države - Washingtona i Minnesote - koje su privremeno blokirale primjenu Trumpove uredbe.

Sam Trump je kritizirao brojne oponente uredbe koji su je odlučiti izazvati na sudu.

"Ne mogu shvatiti da se na sudovima moramo boriti kako bi zaštitili našu sigurnost i naciju. Islamska država je najavila da će se infiltrirati u SAD ili druge zemlje putem migracija. A mi ne dopuštamo da imamo tvrđi stav prema ljudima koji tako dolaze. Pojasnite mi to", rekao je Trump.

Iako je pravna bitka oko Trumpove uredbe u konačnici pitanje o moći predsjednika SAD, Apelacijski sud zapravo odlučuje da li će podržati odluku suca iz Siettla koji je privremeno zabranio provedbu Trumpove uredbe.

Odluka Apelacijskog suda se očekuje tokom tjedna, ali na slučaj može biti uložena žalba, pa bi on mogao završiti na Vrhovnom sudu SAD.

U međuvremenu, direktor Agencije za domovinsku sigurnost John Kelly priznao je u svjedočenju pred Kongresom 7. februara da je, s obzirom na kaos i konfuziju koja je uslijedila nakon uredbe, ona možda ipak trebala biti odgođena, umjesto što je tako naglo najavljena u Bijeloj kući u prvom tjednu mandata predsjednika Trumpa.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG