Dostupni linkovi

SAD pozvale na 'kontrolirano gašenje' nuklearke u Ukrajini


Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožja, najveća u Evropi, nalazi se u blizini grada Enerhodara.

Sjedinjene Države ocijenile su da je "kontrolirano gašenje" nuklearne elektrane Zaporižjau južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, "najsigurnija opcija".

Pozvale su Moskvu da pristane na demilitariziranu zonu oko lokacije, gdje pojačane borbe izazivaju strahove od mogućeg masovnog curenja zračenja.

"Kao što smo mnogo puta rekli, nuklearna elektrana nije prikladno mjesto za borbene operacije", rekao je novinarima 29. avgusta portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"I dalje vjerujemo da bi kontrolirano zatvaranje nuklearnih reaktora u Zaporižju bila najsigurnija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti", dodao je.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada bi misija UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost trebala stići u Kijev kasno 29. avgusta i brzo otputovati u nuklearnu elektranu koju su okupirali Rusi.

Nije odmah bilo jasno hoće li ruske okupacijske snage dopustiti tom timu pristup nuklearnoj lokaciji.

Rafael Grossi
Rafael Grossi

Rafael Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je u objavi na Twitteru da je "došao taj dan" i da je tim stručnjaka IAEA-e "sada na putu" prema nuklearnoj elektrani koju su ruske invazione snage kontroliraju ubrzo nakon što je ruska invazija započela 24. februara.

"Moramo zaštititi sigurnost Ukrajine i najvećeg europskog nuklearnog postrojenja", naveo je.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da bi misija IAEA-e trebala stići u Kijev 29. avgusta i "u narednim danima započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižja".

Stručnjaci IAEA-e trebali su procijeniti fizičku štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih i sigurnosnih sistema, procijeniti uslove u kojem rade zaposleni i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, navela je agencija.

Ni vlasti Ukrajine ni Agencija nisu precizirali kada će stići u Zaporižje.

Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da neće komentirati putovanje misije IAEA-e "iz sigurnosnih razloga".

UN i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i zaposlenih iz tvornice kako bi se osiguralo da ona ne bude meta u sukobu. Tu je poruku 29. avgusta ponovio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, dodajući da Rusija izlaže svijet opasnosti od nuklearne nesreće.

Kuleba je rekao da će misija IAEA-e biti "najteža u njenoj historiji" zbog aktivnih borbenih aktivnosti ruskih oružanih snaga i "vrlo otvorenog" načina na koji Moskva pokušava učiniti legitimnim svoje prisustvo u objektu.

Grupa direktora za neširenje nuklearnog naoružanja G7 pozdravila je vijest o posjetu IAEA-e i ponovno izrazila zabrinutost oko sigurnosti postrojenja pod kontrolom ruskih oružanih snaga.

"Ponovo potvrđujemo da nuklearna elektrana Zaporižja i električna energija koju ona proizvodi s pravom pripadaju Ukrajini i naglašavamo da bi pokušaji Rusije da isključi elektranu iz ukrajinske električne mreže bili neprihvatljivi", navodi se u saopštenju od 29. avgusta.

Vlasti su prošle sedmice počele dijeliti tablete joda stanovnicima koji žive u blizini fabrike u Zaporožju u slučaju izloženosti radijaciji.

Najveći dio zabrinutosti je usmjeren na sisteme hlađenja nuklearnih reaktora elektrane. Sistemima je potrebna struja, a elektrana je privremeno isključena 25. augusta zbog, kako su zvaničnici naveli, oštećenja dalekovoda od požara. Kvar rashladnog sistema može uzrokovati nuklearno topljenje.

Periodično granatiranje oštetilo je infrastrukturu elektrane, saopštio je Enerhoatom 27. augusta.

IAEA je 28. augusta izvijestila da su nivoi radijacije normalni, da rade dva od šest reaktora elektrane u Zaporižju i da su, iako još nije napravljena potpuna procjena, nedavne borbe oštetile cjevovod.

XS
SM
MD
LG