Dostupni linkovi

Muškarac u SAD-u 'preminuo od kuge'


Foto ilustracija
Foto ilustracija

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u ovoj američkoj saveznoj državi od 2020. godine.

Muškarac koji je živio u okrugu Lincoln, na jugoistoku države, umro je u bolnici, rekli su iz Odjela za zdravstvo Novog Meksika, prenosi ABC News, pozivajući se na zvaničnike zdravstva.

Međutim, nema informacija o imenu muškarca, njegove dobi, rasi i etničkoj pripadnosti.

Kuga se može liječiti uobičajenim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak veći su ukoliko pacijent rano potraži medicinsku pomoć, navodi su američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Odjel za zdravstvo rekao je da se članovi osoblja obraćaju stanovnicima tog područja i da će provesti procjenu okoliša u zajednici kako bi utvrdili rizik obolijevanja od kuge.

Prema podacima zdravstvenog odjela, posljednji slučaj kuge kod ljudi u Novom Meksiku zabilježen je kod stanovnika okruga Torrance 2021.

Godine 2020. zabilježena su četiri slučaja obolijevanja kod ljudi, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torrance i smrtni slučaj u okrugu Rio Arriba.

"Iako se kuga često povezuje s ubijanjem miliona Evropljana tokom srednjeg vijeka, to nije iskorijenjena bolest", izjavila je za ABC News državna veterinarka za javno zdravstvo, Erin Phipps.

"Ovo je ista bakterija koja je uzrokovala crnu smrt koja je desetkovala evropsku populaciju i zaista je i dalje prisutna. Još cirkuliše u današnje vrijeme", rekla je.

Kuga je bolest koju uzrokuje bakterija yersinia pestis.

Prirodno se javlja u zapadnom dijelu Sjedinjenih Država, naročito u ruralnim područjima Arizone, Colorada, Novog Meksika i Utaha, navodi su CDC-a.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG