Dostupni linkovi

Rezultati američkih izbora neizvjesni, čeka se nekoliko ključnih država


Glasanje je završeno ali prebrojavanje u nekim državama može potrajati danima
Glasanje je završeno ali prebrojavanje u nekim državama može potrajati danima

Republikanci će vjerovatno preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, ali borba u Senatu je još neizvjesna, preliminarni su rezultati izbora u Sjedinjenim Državama za Predstavnički dom, Senat i guvernere saveznih država.

Popularno zvani međuizbori, jer su na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku. U Predstavničkom domu trenutno demokrati imaju tijesnu većinu od 222 mjesta u odnosu na republikance, sa 213 mjesta.

Prema rezulatima od 9. novembra uveče (po sredjeevropskom vremenu) Republikanci su do sada obezbijedili 207 od ukupno 435 mjesta, koliko ovo tijelo ima, a demokrate 188. Za kontrolu Predstavničkog doma potrebno je 218 mesta.

Na izborima za Senat demokrate i republikanci imaju po 48 mandata, prenosi CNN. Ovo telo ima 100 mjesta i za kontrolu je potrebno osvojiti 51.

Džoržija možda određuje Senat

Džordžija je potvrdila da će ići u drugi krug izbora, potvrdio je državni sekretar Brad Raffensperger.

Trka za Senat u Džordžiji i dalje je tijesna između republikanca Herschela Walkera i demokrate Raphaela Warnocka - Walker ima preko 48% glasova, dok Warnock ima 49%. Nijedan od dva kandidata nije dobio više od 50% glasova, što znači da se po zakonima ove savezne države moraju održati još jedni izbori.

Drugi krug izbora će se održati 6. decembra.

To znači da SAD možda neće znati koja će stranka kontrolirati Senat do drugog kruga izbora u Džoržiji.

Kako navodi BBC, republikanci nisu dobili "crveni talas" kojem su se nadali. U Predstavničkom domu bi mogli osvojiti tijesnu većinu, a u Senatu su rezultati zasad jako tijesni.

Kontrola Senata trenutno zavisi od tijesnih utrka u nekoliko ključnih država, uključujući Džoržiju, Arizonu i Nevadu, gdje se glasački listići još uvijek broje.

S obzirom da države sada daju više vremena brojačima glasačkih listića, američki birači mogli bi čekati danima dok rezultati konačno ne budu poznati, prenosi Sky News.

U Arizoni, jednoj od država na koju se najviše gleda, prebrojavanje se vrši u okrugu Maricopa - regiji koja čini gotovo dvije trećine stanovništva te države.

Trenutni demokratski senator i penzionisani astronaut Mark Kelly bori se protiv republikanca Blakea Mastersa kojeg podržava Trump. Stanje je nakon 68 posto prebrojanih glasova: 51,9 posto za Demokrate i 45,9 za republikance.

U toj regiji dokom predsjedničkih izbora 2020., za Joa Bidena glasalo je 49,4 posto ljudi, a 49,1 posto za Donalda Trumpa.

U međuvremenu, u Nevadi, 80 posto glasova birača je prebrojano i glasovi su raspoređeni na 49,9 republikancima i 47,2 demokratama.

Međutim, još uvijek ima mnogo glasačkih listića koje treba prebrojati. Glasački listići sa poštanskim pečatom na dan izbora, ali koji stignu prije 12. novembra, također će biti prebrojani. To znači, slično kao u Arizoni, da rezultati iz ove države možda neće biti poznati danima.

Na kraju gleda se i Viskonsin, u kojem je od 94 posto prebrojanih glasova republikancima otišlo 50,5 posto, a demokratama 49,3 posto.

XS
SM
MD
LG