Dostupni linkovi

Biden pozdravio 'jaku noć' za demokrate na izborima u SAD


Kandidat za guvernera Wes Moore, Joe Biden, prva dama Jill Biden i američki senator Chris Van Hollen tokom mitinga uoči američkih međuizbora, Maryland, SAD.
Kandidat za guvernera Wes Moore, Joe Biden, prva dama Jill Biden i američki senator Chris Van Hollen tokom mitinga uoči američkih međuizbora, Maryland, SAD.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u srijedu da su "demokrate imale jaku noć" na međuizborima.

"Dok su štampa i stručnjaci predviđali ogroman crveni talas, to se nije dogodilo", rekao je on u Bijeloj kući u svom prvom javnom obraćanju nakon završetka glasanja.

Demokrate bi i dalje mogle izgubiti kontrolu nad barem jednim domom Kongresa, a Biden je priznao da su Amerikanci i dalje nezadovoljni smjerom kretanja zemlje.

"Glasači su takođe jasno rekli da su i dalje frustrirani", rekao je. "Shvatio sam."

Govoreći o radu sa republikanskim domom ili Senatom, Biden kaže da je "otvoren za sve dobre ideje".

On, međutim, jasno daje do znanja da neće podržati nijedan zakon za koji vjeruje da bi naštetio Amerikancima radničke klase, uključujući smanjenje poreza za bogate.

"Niko ko zarađuje manje od 40.000 dolara godišnje neće imati povećanje federalnih poreza", kaže on.

Dodao je i da neće podržati bilo kakve promjene u politici smanjenja Medicarea ili socijalnog osiguranja.

"Ali, spreman sam na kompromis s republikancima ako to ima smisla."

Biden je dodao da su rezultati glasanja na sredini mandata jasno pokazali da Amerikanci ne žele da njihovi političari budu zarobljeni u beskrajnom političkom ratu.

Kakvi su do sada rezultati izbora?

Republikanci će vjerovatno preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, ali borba u Senatu je još neizvjesna, preliminarni su rezultati izbora u Sjedinjenim Državama za Predstavnički dom, Senat i guvernere saveznih država.

Popularno zvani međuizbori, jer su na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku. U Predstavničkom domu trenutno demokrati imaju tijesnu većinu od 222 mjesta u odnosu na republikance, sa 213 mjesta.

Prema rezulatima od 9. novembra uveče (po sredjeevropskom vremenu) Republikanci su do sada obezbijedili 204 od ukupno 435, koliko ovo tijelo ukupno ima, a demokrate 187. Za kontrolu Predstavničkog doma potrebno je 218 mesta.

Na izborima za Senat demokrate i republikanci imaju po 48 mandata, prenosi CNN. Ovo telo ima 100 mjesta i za kontrolu je potrebno osvojiti 51.

Izvor: AP, BBC
XS
SM
MD
LG