Dostupni linkovi

Počeli uzvratni udari SAD-a na lokacije koje su povezane s Iranom u Siriji i Iraku


Muškarci iz grupe Kataib Hizballah koju podržava Iran nose zastave partije dok idu ulicom obojenom u boje izraelske zastave tokom parade kojom se obilježava godišnji Dan Kudsa, ili Dan Jerusalema, u Bagdadu 2014. godine.
Muškarci iz grupe Kataib Hizballah koju podržava Iran nose zastave partije dok idu ulicom obojenom u boje izraelske zastave tokom parade kojom se obilježava godišnji Dan Kudsa, ili Dan Jerusalema, u Bagdadu 2014. godine.

Američke snage su pokrenule višestruke napade na lokacije povezane s Iranom u Siriji i Iraku, izvještavaju američki mediji, pozivajući se na zvaničnike administracije 2. februara, u očiglednoj odmazdi za napad dronom u Jordanu u kojem su 28. januara ubijena tri pripadnika američkih vojnika.

Ratni posmatrač Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji ima opsežne kontakte unutar Sirije, rekao je da je šest proiranskih boraca ubijeno u napadu u Siriji.

"Šest proiranskih boraca ubijeno je u napadima na istoku Sirije koje su vjerovatno izvele Sjedinjene Države", navodi se, dodajući da su među ubijenima u napadima u blizini Mayadina u Siriji i tri "ne-Sirijaca".

Centralna komanda SAD-a potvrdila je napade, rekavši da su njene snage "izvodile zračne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i pridruženih grupa milicija".

"Američke vojne snage pogodile su više od 85 ciljeva, s brojnim avionima, uključujući bombardere dugog dometa, koji su doletjeli iz Sjedinjenih Država", navodi se na društvenim mrežama.

"Objekti koji su pogođeni uključivali su komandne i kontrolne operacije, centre, obavještajne centre, rakete i projektile i skladišta bespilotnih letjelica, logistiku i objekte lanca snabdijevanja municijom grupa milicija i njihovih sponzora IRGC-a koji su omogućili napade na američke i koalicione snage", dodaje se.

Sirijski državni mediji objavili su da je "američka agresija" izazvala brojne žrtve na nekoliko lokacija u pustinjskim područjima Sirije duž granice s Irakom.

Američki zvaničnici rekli su da je smrtonosni napad 28. januara u Jordanu nosio "otiske" grupe Kataib Hizballah koju sponzorira Teheran u Iraku i obećali da će odgovorne pozvati na odgovornost u vrijeme i na mjestu koje odabere Washington, najvjerovatnije u Siriji ili Iraku.

Ekstremisti Kataib Hizballaha u Iraku su 31. januara objavili "obustavu" operacija protiv američkih snaga. Grupa je rekla da je pauza namijenjena da spriječi "sramoćenje" iračke vlade i nagovijestila da je napad dronom povezan s američkom podrškom Izraelu u ratu u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden bio je pod pritiskom opozicionih republikanaca da zauzme tvrđi stav protiv Irana nakon napada na Jordan.

Na pitanje novinara na Floridi 30. januara da li je odlučio kako da odgovori na napad, Biden je rekao: "Da".

"Mislim da nam nije potreban širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim", dodao je on.

Biden je 2. februara svjedočio povratku u Sjedinjene Države posmrtnih ostataka trojice vojnika ubijenih u Jordanu na službi u zračnoj bazi Dover u Delawareu.

Uz izvještaje AFP-a, CNN-a, ABC-a i Foxa

XS
SM
MD
LG