Dostupni linkovi

Šta rade američke trupe na Bliskom istoku i gdje se nalaze?


Američka vazdušna baza Al Udeid u Kataru, april 2016.
Američka vazdušna baza Al Udeid u Kataru, april 2016.

Tri američka vojnika su ubijena, a desetine su ranjene nakon što je u nedelju, 28. januara, dron udario u vojnu bazu u Jordanu, poznatu kao Tower 22. Lokacija je samo jedna od mnogih baza koje SAD ima na Bliskom istoku.

Kolika je vojna prisutnost američkih trupa na Bliskom istoku?

Evo šta se zna o vojnom prisustvu američke vojske na Bliskom istoku:

Gdje su američke baze na Bliskom istoku?

Sjedinjene Države decenijama imaju vojne baze na Bliskom istoku. U svom vrhuncu, bilo je više od 100.000 američkih vojnika u Afganistanu 2011., i više od 160.000 osoblja u Iraku 2007.

Šta je Toranj 22, mjesto napada na američke snage u Jordanu?

Toranj 22 nalazi se na strateški važnoj lokaciji, na krajnjem sjeveroistoku Jordana, blizu granica sa Sirijom i Irakom.

O bazi se u javnosti malo zna.

Smještena je u blizini veće baze Al-Tanf, koja se nalazi u Siriji te je u njoj stacioniran mali broj američkih vojnika.

Al-Tanf je bio ključan u borbi protiv militantne organizacije tzv. Islamske države i preuzeo je ulogu u okviru američke strategije obuzdavanja gomilanja iranskih snaga u istočnoj Siriji.

Toranj 22 se nalazi dovoljno blizu američkih snaga u Al-Tanfu da bi im potencijalno mogao pomoći, a ujedno da se i potencijalno suprotstavi militantima koje podržava Iran u tom području i da omogući svojim snagama da motre ostatke "Islamske države" u regiji.

Nejasno je koliko je američkih vojnika stacionirano u Tornju 22. Ne zna se kakvim oružjem raspolažu i kakvu protivvazdušnu odbranu imaju.

Ono što se zna je da protivvazdušna odbrana nije uspjela da zaustavi borbeni dron, u čijoj eksploziji su ubijena tri vojnika, a više od 30 ih je ranjeno.

Dok je broj znatno manji nakon povlačenja iz Afganistana 2021., još uvijek ima oko 30.000 američkih vojnika razbacanih po regiji.

Pored toga, od početka rata Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine, Sjedinjene Države su privremeno poslale hiljade dodatnih vojnika u regiju, uključujući i vojne brodove.

Najveća američka vojna baza na Bliskom istoku je locirana u Kataru, poznata kao vazdušna baza Al Udeid izgrađena 1996. godine. Druge države u kojima SAD imaju prisustvo su Bahrein, Kuvajt, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Sjedinjene Države imaju oko 900 vojnika u Siriji, u malim bazama najčešće na sjeveru zemlje. Takođe postoji manja ispostava u blizini granice okruga s Irakom i Jordanom, poznata kao garnizon Al Tanf.

U Iraku ima 2.500 pripadnika raspoređenih po objektima kao što su Union III i vazdušna baza Ain al-Asad, iako su u toku razgovori o budućnosti tih trupa.

Zašto su američke trupe stacionirane u regiji?

Američke trupe stacionirane su na Bliskom istoku iz različitih razloga, a osim Sirije tamo su locirane uz dozvolu vlade države domaćina.

U nekim zemljama poput Iraka i Sirije, američke trupe se nalaze tamo kako bi se borile sa militantima "Islamske države", dok takođe pomažu u savjetovanju lokalnih vojski. Ali, tokom proteklih nekoliko godina, našli su se na udaru napada snaga koje podržava Iran.

Jordan, ključni saveznik Sjedinjenih Država u regiji ima stotine američkih trenera koji drže iscrpne obuke tokom cijele godine.

U drugim slučajevima, kao što su Katar i UAE, američke trupe su prisutne kako bi bile podrška saveznicima, provodile obuku i po potrebi se koriste u operacijama u regiji.

Ima li stranih vojnih baza z Sjedinjenim Državama?

Dok saveznici Washingtona ponekad šalju svoje vojnike na obuku ili rad sa trupama SAD, nema stranih vojnih baza lociranih unutar američkih granica.

Baza Tower 22

Tower 22 (Toranj 22), je baza koja je napadnuta dronom u nedelju 28. januara. U napadu su ubijena tri američka rezervna vojnika. Ova baza ima strateški važnu lokaciju u Jordanu, na sjeveroistoku gdje se zemlja graniči sa Sirijom i Irakom.

Tačnije, Toranj 22 nalazi se u blizini garnizona Al Tanf, koji se nalazi preko granice u Siriji, a u kojem se nalazi mali broj američkih vojnika. Tanf je bio ključan u borbi protiv "Islamske države" i preuzeo je ulogu u sklopu američke strategije obuzdavanja iranskog vojnog gomilanja u istočnoj Siriji.

Da li se napadi na vojne baze često dešavaju?

Američke baze su strogo čuvani objekti, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu od projektila ili dronova. Objekti u zemljama poput Katara, Bahreina, Saudijske Arabije, Kuvajta obično se ne napadaju.

Ali američke trupe u Iraku i Siriji bile su pod čestim napadima posljednjih godina. Od 7. oktobra strane milicije koje podržava Iran, napale su američke trupe više od 160 puta. Pri čemu je ranjeno oko 80 vojnika, čak i prije napada na bazu Tower 22, u kojem je ranjeno oko 40 vojnika.

Novi talas nasilja na Bliskom istoku izbio je od 7. oktobra kada su palestinski islamistički borci Hamasa, koji Evropska unija i SAD označavaju kao terorističku organizaciju, upali u Izrael i ubili 1.200 Izraelaca, a 253 uzeli za taoce. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo vojnu kampanju koja je ostavila više od 26.000 mrtvih i izazvala ozbiljnu humanitarnu krizu u gusto naseljenom Pojasu Gaze.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG