Dostupni linkovi

UN: Situacija u Siriji mračna i neprihvatljiva


Kofi Annan
Kofi Annan
Međunarodni izaslanik Kofi Annan je u Savjetu sigurnosti UN situaciju u Siriji opisao kao "mračnu". Generalni sekretar Ban Ki-moon odreagovao je riječima da je „takvo stanje neprihvatljivo“ i pozvao sirijske vlasti da odmah primjene prihvaćeni plan.

Kofi Annan je na zatvorenom brifingu za članove Savjeta sigurnosti, izjavio kako je uznemiren izvještajima da su Bašarove snage ušle u centar Hama, ubijajući ljude iz vatrenog oružja. On je hitno pozvao Vladu u Damasku da ispoštuje prekid vatre, potpisan prije 13 dana.

Nakon sastanka u New Yorku američka ambasadorica u UN-u, Susan Rice izjavila je kako su sirijske vlasti postavile ograničenja timu koji bi trebao posmatrati poštivanje primirja.

"Izvjestili su nas da je sirijska vlada odbila najmanje jednog posmatrača, i to samo na osnovu njegove nacionalnosti. Saopšteno je, takođe, da će odbiti svakog člana tima koji dolazi iz zemalja koje čine grupu „Prijatelji Sirije“. To je, sa stanovišta Svjetske organizacije potpuno neprihvatljivo“, kazala je Rice.

Među 14 članica "Prijatelja Sirije" su i SAD, Velika Britanija, Francuska, Saudijska Arabija, Turska i Katar.

Svaka od ovih zemalja ustvrdila je ranije da je sirijski predsjednik Bašar al Asad izgubio legitimitet, jer je punih trinaest mjeseci ubijao ljude koji su shodno demokratskim pravilima, tražili promjene i reforme.

Susan Rice je također kazala kako je pred Savjetom sigurnosti potvrđeno da će proteći još mjesec dana prije nego 100, od predviđenih 300 posmatrača, stigne do Sirije u kojoj bi trebali pratiti provođenje vrlo labilnog sporazuma o prekidu vatre.

Rice je ponovila američki stav da je za zaustavljanje nasilja isključivo odgovoran režim Bašara al Asada.

„Govorim u ime SAD i ponavljam ono što sam nekoliko puta izjavila posljednjih dana - naše je strpljenje potrošeno. Činjenica da se nasilje nastavlja uprkos tzv. prekidu vatre od 12. aprila nije, po našem mišljenju, samo neprihvatljivo, nego je za svaku osudu. I dalje vrlo jasno podržavamo slanje izbalansirane posmatračke misije, ali teret i odgovornost za prekid vatre i prestanak nasilja isključivo je na sirijskim vlastima. Tek nakon toga moguće je pozvati obje strane da održavaju primirje i omoguće posmatračima slobodno kretanje i obavljanje poslova bez ikakvih prepreka", naglasila je Rice.

U najnovijem nasilju, u Damasku su ubijena tri oficira sirijske vojske, a najmanje tri osobe su ranjene kada je u glavnom gradu eksplodirala auto-bomba.
XS
SM
MD
LG