Dostupni linkovi

Siriza pobednik prevremenih izbora u Grčkoj


Aleksis Cipras
Aleksis Cipras

Nova koaliciona vlada Grčke, biće posle prevremenih izbora održanih u nedelju, u istom sastavu kao i prethodna čija je ostavka te izbore i izazvala. Atinska RTV SKAI javlja da su se svega dva sata posle završetka glasanja, o formiranju Vlade dogovorili pobednik izbora i šef levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras, i predsednik male desničarske stranke "Nezavisni Grci", Panos Kamenos.

Posle prebrojavanja 99,5 odsto glasova, prema zvaničnim rezultatima vodi vladajuća stranka Siriza, sa 35,5 odsto glasova i sa 145 mesta među ukupno 300 poslanika Skupštine Grčke, a "Nezavisni Grci" imaju deset poslaničkih mesta.

Cipras i Kamenos su se već dogovorili o formiranju vlade svojih dveju stranaka, javlja SKAI kojem je u sedištu Sirize rečeno da Cipras ne namerava da razgovara s bilo kim drugim o drugačijem sastavu ili o širenju dogovorene koalicije.

Taj dogovor trebalo bi da bude ozvaničen na sastancima rukovodstava dveju stranaka u ponedeljak.

Dok Ciprasu već stižu čestitke zvaničnika iz inostranstva, a među prvima su bili predsednik Francuske, socijalista Fransoa Oland i predsednik Evropskog paralemnta Martin Šulc, pobedniku je čestitao i šef vodeće grčke konzervativne stranke, Nove demokratije, Evangelos Meimarakis.

Priznajuči izborni poraz Nove demokratije koja je na drugom mestu sa 28 odsto glasova i 75 poslaničkih mesta, Meimarakis je rekao da "čestita Ciprasu i poziva ga da sastavi vladu kakva dolikuje".

Meimarakis je i ranije Ciprasu nudio postizbornu koaliciju u interesu što bezbolnijeg sprovođenja teških i složenih mera štednje iz najnovijeg, trećeg paketa međunarodne kreditne pomoći Grčkoj, čije je prihvatanje i bilo uzrok pada Ciprasove vlade.

Treća posle izbora je, kako se po predizbornim anketama i očekivalo, neonacistička partija "Zlatna zora" sa 7,1 odsto glasova i 19 poslaničkih mesta.

Tek četvrti je nekada vladajući socijalistički PASOK sa 6,4 odsto glasova i 17 poslaničkih mesta, peta je Komunistička partija Grčke sa 5,48 odsto glasova i 15 poslaničkih mesta, a šesta centristička stranka "To potami" (Reka) sa 3,9 odsto glasova i 10 poslaničkih mesta.

U Skupštinu je još uspela da uđe, za šta je izborni prag tri odsto, još samo jedna marginalna stranka desnice, "Savez centrista" (Enosi kentroon) sa 3,48 odsto glasova i devet poslaničkih mesta, dok je šest stranaka za sada ispod izbornog praga.

Na izborima je glasalo svega 55,18 odsto birača što je još manje nego na prethodnim, januarskim takođe prevremenim izborima.

Praznih i nevažećih lstića je bilo svega 2,46 odsto.

XS
SM
MD
LG