Dostupni linkovi

Sirija i Tunis obnavljaju diplomatske veze posle decenije


Predsednik Sirije Bašar al-Asad
Predsednik Sirije Bašar al-Asad

Sirija će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Tunisu nakon što je ta severnoafrička zemlja objavila imenovanje novog ambasadora u Damasku, javili su u sredu, 12. aprila sirijski državni mediji.

Tunis je postao najnovija arapska država koja je ponovo uspostavila diplomatske veze sa Sirijom, nakon što je prekinula odnose pre deceniju.

Sirijska vlada je odmah odobrila i uzvratila potez predsednika Tunisa Kajsa Sajeda da imenuje novog ambasadora, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova dve zemlje, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.


Najava je najnoviji korak u regionalnom trendu približavanja sa ratom razorenom zemljom, koji je ubrzao tempo od smrtonosnog zemljotresa u Siriji i Turskoj 6. februara i ponovnog uspostavljanja veza između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Kine.

Arapske vlade su široko izbegavale Siriju zbog brutalnog obračuna sirijskog predsednika Bašara Asada protiv demonstranata i kasnije civila u ustanku koji je pretvoren u građanski rat 2011.

Slom odnosa kulminirao je izbacivanjem Sirije iz Arapske lige. Tunis je zatvorio svoju ambasadu u Damasku 2012.

Ranije ove godine, Asad je posetio Oman i Ujedinjene Arapske Emirate, dve nacije koje su podržavale borce koji su pokušavali da sruše njegovu vladu, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Prošlog meseca, izvori su za agenciju Rojters kazali da su Saudijska Arabija i Sirija postigle dogovor o ponovnom otvaranju svojih ambasada nakon muslimanskog svetog meseca ramazana, koji završava kasnije u aprilu.

Saudijska Arabija je domaćin sledećeg samita Arapske lige u maju, gde se većina država nada da će obnoviti članstvo Sirije, rekao je generalni sekretar lige Ahmed Abul Gejt.

Povratak Sirije u 22-članu Ligu bio bi uglavnom simboličan, ali to odražava promenu u regionalnom pristupu sukobu u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG