Dostupni linkovi

Asadov put u Emirate kao signal volje arapskog sveta na saradnju sa Sirijom


Sirijski predsednik Bašar al Asad na sastanku s prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, Abu Dabi, 18. mart 2022.

Iznenadna i istorijska poseta predsednika Sirije Bašara al Asada Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogla bi da pomogne izlasku iz izolacije i jačanju legitimiteta sirijskog vođe, dok, s druge strane, arapske zemlje nastoje da ograniče uticaj Irana, svog najvećeg rivala u regionu, pišu svetski mediji.

Istorijska poseta

Asad se u petak, 18. marta, u istorijskoj poseti Emiratima, sastao s vladarom Dubaija, šeikom Mohamedom Al Maktumom, kao i prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, ističe BBC.

Tokom prve posete nekoj od arapskih zemalja od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, Asad je, prema zvaničnim saopštenjima, s liderima UAE razgovarao kako bi Emirati mogli da pruže političku i humanitarnu podršku Siriji, kao i kako da se unapredi ekonomska trgovina između dve zemlje.

Od početka građanskog rata u Siriji, u kojem je prema podacima Ujedinjenih nacija ubijeno 350.000 ljudi, Asad je nekoliko puta odlazio u inostranstvo, ali samo u Rusiju i Iran, ukazuje BBC, dodajući da su obe zemlje pružale vojnu podršku njegovom režimu.

Asadova iznenadna poseta UAE usledila je u vreme dok njegov ključni savetnik, ruski predsednik Vladimir Putin, vodi rat protiv Ukrajine, ističe Blumberg (Bloomberg).

Poseta je naišla na osudu SAD, koje pokušavaju da okupe tradicionalne arapske saveznike iz Persijskog zaliva iza svoje kampanje za izolaciju Putina.

Sirija je bila država parija od početka brutalnog građanskog rata, ali se Asad održao na vlasti uz pomoć Irana i Rusije. Sada, međutim, ukazuje Blumberg, zalivske arapske zemlje sve više naginju stavu da bi radije vratile Siriju u arapsko okrilje nego da je prepuste svom rivalu Iranu.

Postepeni napori za obnovu odnosa sa Sirijom ubrzali su se od kako administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) radi na oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom, što zalivske arapske zemlje vide kao pretnju svojoj bezbednosti.

UAE i Saudijska Arabija su, dodaje Blumberg, poslednjih meseci lobirali kod Bajdenove administracije za bezbednosne garancije u slučaju da sankcije Iranu budu ukinute.

Kritika iz Vašingtona

Asadova poseta UAE je dosad najjasniji signal da je arapski svet voljan da ponovo sarađuje sa sirijskim predsednikom, ocenjuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Sirija je izbačena iz Arapske lige, dok su je njeni susedi bojkotovali pošto je izbio građanski rat pre 11 godina. Arapske i zapadne zemlje krive Asadovo nasilno gušenje protesta 2011. za pokretanja rata.

Pošto je rat ušao u pat poziciju a Asad vratio kontrolu nad većim delom zemlje, arapske zemlje su poslednjih godina krenule da obnavljanju veza sa sirijskim liderom s ključnim motivom da se ograniči umešanost njihovog šiitskog neprijatelja, Irana, čiji je uticaj naglo porastao tokom haosa sirijskog građanskog rata.

Emirati su ponovo otvorili ambasadu u Siriji krajem 2018, što je bilo najznačajnije otvaranje neke arapske zemlje prema Asadovoj vladi, mada su odnosi ostali hladni. Prošle jeseni, ministar spoljnih poslova Emirata u Damasku se sastao s Asadom, što je bila i prva poseta visokog diplomate UAE od 2011.

SAD, bliski partner Emirata, kritikovale su tada tu posetu, navodeći da neće podržati normalizaciju odnosa s Asadovom vladom.

Vašington je i sada osudio posetu. Portparol Stejt departmenta je rekao da su SAD "duboko razočarane i uznemirene ovim očiglednim pokušajem legitimizovanja Bašara al Asada, koji je i dalje odgovoran za smrt i patnje nebrojenih Sirijaca, razmeštanje više od polovine predratne sirijske populacije i arbitrarnog privođenja i nestanka više od 150.000 sirijskih muškaraca, žena i dece".

Spas iz krize

Sirija prolazi kroz tešku ekonomsku krizu, koja je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu, dok su Asadovi najbliži saveznici Rusija i Iran suočeni sa sopstvenim domaćim izazovima i nizom sankcija, piše Vašington post (The Washington Post).

Rat i duga suša primorali su Siriju da se oslanja na rusku pšenicu, ali je sukob u Ukrajini naveo Damask da traži alternativne izvore. Suncokretovo ulje je nestalo iz prodavnica u Siriji, dok su poremećaji u lancu snabdevanja podigli cene hrane.

Sirijska vlada je nedavno usvojila hitne mere kako bi prebrodila ekonomske posledice ruskog napada na Ukrajinu, navodeći da očekuje racionisanje ključnih proizvoda, uključujući pšenicu, šećer, pirinač, krompir i biljno ulje.

Sirijci koji se protive Asadu kritikovali su UAE zbog posete sirijskog predsednika, posebno s obzirom na to da se datum posete, 18. mart, poklopio sa 11. godišnjicom izbijanja protesta.

Ipak, otvaranje arapskih zemalja je spas za Sirijce koji žive u sve lošijim uslovima, ukazuje Vašington post, dodajući da se ljudi u Siriji nadaju da bi obnavljanje trgovine s arapskim zemljama moglo ublažiti ekonomske nedaće.

Vraćanje legitimiteta

Za Asadov režim, pomirenje s arapskim susedima moglo bi otvoriti vrata investicijama za revitalizaciju sirijske ratom razorene ekonomije i moglo bi dovesti do ponovnog prijema u Arapsku ligu, što bi moglo da poboljša njegov legitimitet, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Iznenadna Asadova poseta UAE usledila je u jeku napora arapskih zemalja da izvuku Siriju iz izolacije, kao i tenzija između SAD i zalivskih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu i odgovora Vašingtona na nedavne napade dronovima na Emirate u Jemenu.

Državna novinska agencija Emirata WAM prenela je da je prestolonaslednik Abu Dabija šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan "naglasio da je Sirija osnovni stub arapske bezbednosti i da UAE žele da ojačaju saradnju s njom kako bi se ostvarile težnje bratskog sirijskog naroda za stabilnost i razvoj".

Sirijska agencija SANA je navela da je razgovarano o ekonomskoj, komercijalnoj i investicionoj saradnji.

UAE, Egipat i Jordan pokušavaju da vrate Siriju pod arapsko diplomatsko okrilje, što bi moglo da donese trgovinske koristi za sve strane i smanji uticaj Irana. Međutim, druge arapske zemlje, posebno Saudijska Arabija i Katar, drže se na distanci od Asada, mada je Bahrein, blizak saudijski saveznik, imenovao u decembru svog prvog ambasadora u Damasku posle jedne decenije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG