Dostupni linkovi

SAD nastoji da obnovi komunikaciju sa Rusima u Siriji


Načelnik združenog štaba američke vojske, general Joseph Dunford

Komandant američkog združenog štaba, general Joseph Dunford izjavio je u ponedjeljak da SAD rade na ponovnom uspostavljanju komunikacije sa ruskom vojskom, nakon što je američki borbeni oborio sirijski ratni avion.

Rusija je u sirijskom sukobu ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Moskva je odmah nakon što je američko vazduhoplovstvo oborilo avion snaga Bašara al-Asada saopštila da su odnosi između dvije zemlje pogoršani. Američka vojna komanda je ubrzo reagovala porukom da rade na obnovi komunukacionih kanala između dvije zemlje.

Takozvana "vruća linija" u Siriji je bila vitalno sredstvo koje je štitilo obje strane od rizika da dođe do slučajnog konflikta, pobeno nakon što su i SAD, koje predvode međunarodnu koaliciju, i Rusija, koja pomaže sirijskoj vojsci, intenzivirale kampanju na istoj teritoriji.

Mi ćemo raditi na diplomatskim i vojnim vezama narednih sati da bi obnovili komunikaciju“, rekao je načelnik združene komade američke vojske, general Joseph Dunford.

Najgore što bi bilo ko od nas mogao uraditi je govoriti o ovome u hiperbolama,“ upozorio je američki komandant.

Kako je rekao Dunford, on je fokusiran na to da SAD mogu ostvariti glavni cilj u Siriji, poraziti ekstremne militante iz takozvane „Islamske države“ (IDIL).

“Ruska Federacija je nagovijestila da je njen cilj u Siriji, kao i naš, poraziti IDIL, i vidjećemo da li je to istina u narednim satima”, kaže američki zvaničnik.

Rusko ministarstvo odbrane je ranije objavilo da su suspendovali vruću liniju, za koju su rekli da je Pentagon nije iskoristio prije nego što su oborili sirijski bombarder Su-22, kasno 18. juna.

I pored ove tvrdnje Rusije, general Dunford je rekao da je vruća linija bila korišćena “u posljednjih nekoliko sati”.

Američki "F-18 Super Hornet"
Američki "F-18 Super Hornet"

Rusija je takođe upozorila juče da će njihov protivvazudušni sistem početi da prati sve avione međunarodne koalicije koju predvode SAD u centralnoj Siriji, čime su požurili Pentagon da pomjeri neke od svojih aviona.

“Mi smo preduzeli mjere predostrožnosti i premjestili avione po Siriji tako da nastave da ciljaju snage IDIL-a, ali da istovremeno obezbijedimo sigurnost naših posada, imajući u vidu opasnosti na bojnom polju”, rekao je portparol Pentagona, major Adrian Rankine-Galloway.

Portparol Bijeće kuće Sean Spicer rekao je da će SAD ”uraditi šve što mogu da zaštite svoje interese”, dodajući da će Vašington držati otvorenu liniju komunikacije sa Rusima.

Eskalacija neprijateljstva među mnogim faktorima koji operišu u ovom regionu nije od koristi nikome”, rekao je Spicer.

Moskva je i ranije prijetila da će ukinuti dekonfliktnu liniju, nakon što su 7. aprila SAD izvele raketni napad na sirijsku avio bazu u znak odmazde za upotrebu hemijskog oružja u provinciji Idlib u Kaj Šenkunu, opozicionom utočištu, u napadu u kojem je stradalo više od 80 osoba među njima i veliki broj djece.

Tadašnja suspenzija komunukacije bila je kratkotrajna. Ova linija djelimično omogućava spašavanje života sve od kada je Rusija ušla u Siriju krajem septembra 2015, na strani sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Vruća linija povezuje američke vojne zvaničnike, preko jednog operativnog centra u Kataru, sa njihovim ruskim kolegama koji izvode operacije u Siriji.

Nakon posljednje najave Rusije, Australija je kao mjeru predostrožnosti najavila suspendovanje vazdušnih udara u Siriji.

“Odluka o nastavku vazudušnih operacija ADF (Australijsko ministarstvo odbrane)u Siriji biće donijeta naknadno”, saopštilo je australijsko Ministarstvo odbrane, dodajući da će se operacije u susjednom Iraku nastaviti u sklopu koalicije koju predvode SAD u borbi protiv IDIL-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG