Dostupni linkovi

Rusija: Koalicione avione zapadno od Eufrata smatramo metama


Američki "F-18 Super Hornet"
Američki "F-18 Super Hornet"

Ruska vojska saopštila je danas da će svi avioni međunarodne koalicije koju predvode SAD, a koji lete zapadno od Eufrata "biti posmatrani" i "smatrani metama" ruske protivvazdušne odbrane u Siriji.

"Avioni i dronovi međunarodne koalicije koji se nađu zapadno od Eufrata će biti posmatrani i smatrani metama i protivvazdušnih sistema na zemlji i aviona", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ovaj ruski potez dolazi nakon što su Amerikanci potvrdili da su u nedjelju oborili sirijski vojni avion kod grada Tabka, a Moskva je optužila Vašington da nije upozorio rusku vojsku da će oboriti taj avion.

Rusko ministarstvo odbrane ranije danas je saopštilo da je suspendovalo koordinaciju sa SAD u Siriji u takozvanim "zonama deeskalacije" pošto su američke snage oborile avion sirijske vojske.

SAD i Rusija imaju sporazum za izbjegavanje incidenta u vazduhu između aviona dvije vojske koji učestvuju u operacijama u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je suspendovalo sporazum pošto je američka vojska potvrdila da je juče oborila avion sirijskih vazdušnih snaga nakon što je bombardovao pobunjeničke snage koje su sarađuju s Amerikancima.

Rusko ministarstvo je navelo da smatra kako taj incident pokazuje da se Vašington namjerno ne drži svojih obaveze prema sporazumu o deeskalaciji.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je obaranje sirijskog borbenog aviona "čin agresije".

Američka vojska je potvrdila da je američki "F-18 Super Hornet" oborio avion sirijske vlade "SU-22" pošto je ta letjelica bombardovala područja u blizini američkih partnerskih snaga, kod sirijskog grada Tabka.

XS
SM
MD
LG