Dostupni linkovi

U zračni napadima u Siriji poginulo 15 osoba


Oštećena zgrada nakon zračnog napada u gradu Deir Ezzoru na istoku Sirije, 26. mart 2024.
Oštećena zgrada nakon zračnog napada u gradu Deir Ezzoru na istoku Sirije, 26. mart 2024.

U zračnim udarima u Siriji 26. marta je ubijeno 14 proiranskih boraca, uključujući pripadnika Iranske revolucionarne garde, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava,

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je izvijestila da je ubijen jedan od njenih radnika, a do sada nije poznato ko stoji iza napada u sirijskoj pokrajini Deir el-Zour, koja graniči s Irakom.

Sirijski opservatorij za ljudska prava naveo je da su u vili u gradu Deir el-Zour ubijeni savjetnik Iranske revolucionarne garde, njegova dva iranska tjelohranitelja, dva sirijska borca i pet drugih boraca koji su pripadali proiranskim grupama.

Četiri preostala borca ubijena su u odvojenom udaru u gradu Albu Kamal na iračkoj granici, naveo je Opservatorij.

Ubijen je i sirijski civil, a šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus potvrdio je u objavi društvenim mrežama da je bio ranik WHO i da je to bio "tragični gubitak u zračnim napadima na Siriju".

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade u Siriji.

Iranska novinska agencija IRNA objavila je da poginuo Behruz Vahedi, član snaga Quds Iranske revolucionarne garde, navodeći da se radi o izraelskim zračnim napadima u istočnoj Siriji.

Mediji bliski sirijskoj vladi za napade su optužili Sjedinjene Države.

Ni Sjedinjene Države ni Izrael nisu komentirali ove navode.

Iranska revolucionarna garda stala je u odbranu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2013. kada je njegova vlast bila dovedena u pitanje tokom građanskog rata.

Vjeruje se da su stotine zapovjednika i vojnika te garde, koje je Teheran opisao kao "vojne savjetnike", prisutne u Siriji.

XS
SM
MD
LG