Dostupni linkovi

Iranski komandant ubijen u napadu na Siriju


Vila koja je uništena u izraelskom napadu na Siriju
Vila koja je uništena u izraelskom napadu na Siriju

Iranski komandant ubijen je 1. marta u navodnom izraelskom vazdušnom napadu na Siriju, javili su iranski državni mediji.

Reza Zarei, "vojni savjetnik" u Mornarici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), ubijen je nakon napada na sirijski obalni grad Banjas, javlja novinska agencija Tasnim povezana s IRGC-om.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, rečeno je da je bio član mornarice IRGC-a.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu kazala da je do napada došlo u zoru 1. marta, kao i da su napadači ciljali vilu, ubivši iranskog komandanta i još dvije osobe koje nisu bile Sirijci.

U napadu je, prema njihovim riječima, ranjeno i nekoliko civila.

IRGC nije komentarisao izvještaje o smrti jednog od svojih komandanata. Iran svoje trupe u Siriji naziva "vojnim savjetnicima".

Najmanje 11 pripadnika IRGC-a, uključujući avganistanskog borca iz brigade Fatemijun, ubijeno je u izraelskim napadima u Siriji i Libanu od izbijanja rata u Pojasu Gaze u oktobru.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na palestinsku enklavu kao odgovor na višestruki napad Hamasa, koji su SAD i EU označili terorističkom grupom.

Iran je podržao napad Hamasa, ali je negirao da je upleten u njegovo planiranje. Američki obavještajci nagovijestili su da su iranski čelnici bili iznenađeni napadom.

Iranski regionalni saveznici ciljaju na izraelske i američke interese na Bliskom istoku nakon izraelskog napada na Gazu. Međutim, naoružane grupe koje podržavaju smanjile su svoje napade na američke baze nakon niza američkih udara prošlog mjeseca, piše New York Times.

Iran je 2013. stao u odbranu predsjednika Sirije Bašara al Asada kada je njegova vladavina dovedena u pitanje tokom sirijskog građanskog rata.

Vjeruje se da su stotine komandanata i oficira IRGC-a prisutni u Siriji, gdje je Teheran takođe izgradio veliku mrežu paravojnih grupa, koja se uglavnom sastoji od Avganistanaca i Pakistanaca.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG