Dostupni linkovi

Uhapšen Srebreničanin koji je preživio genocid


Kako su saopštili iz SIPA-e "u toku je pretres prostorija i pokretne imovine, koju koristi uhapšena osoba".
Kako su saopštili iz SIPA-e "u toku je pretres prostorija i pokretne imovine, koju koristi uhapšena osoba".

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak (14. septembar) u mjestu Špionica kod Srebrenika na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH) po međunarodnoj potjernici Behudina Husića iz Srebrenice, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Međunarodnu potjernicu za krivično djelo ubistvo je raspisao Okružni sud Bijeljina, a hapšenje i pretres prostorija naredio Opštinski sud u Srebreniku, gdje Behudin Husić ima prebivalište.

Iz TužilaštvaTuzlanskog kantona (TK), kojem pripada opština Srebrenik gdje je Husić uhapšen, saopšteno je da su, budući da je došlo do hapšenja na području mjesne nadležnosti TK, pripadnici SIPE o tome obavijestili dežurnog tužioca.

"Kako je postojala sumnja da Husić posjeduje oružje u svojoj kući, traženo je izdavanje usmene naredbe od Opštinskog suda u Srebreniku, uz prethodno odobrenje tužioca", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je, na osnovu te naredbe izvršen pretres objekta, prilikom kojeg su pronađena dva jednokratna raketna bacača (M 80, Zolja) bez municije.

Iz SIPE je ranije navedeno da je po Husić uhapšen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 371. Krivičnog zakona Federaacije BiH, „nedodopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari".

Husić je jedan od osumnjičenih u takozvanom predmetu "Srebrenički proces".

Pored njega u toj grupi bili su i Samir Avdić, Ahmo Harbaš i Nedžad Hasić, koji je uhapšen 2020. godine, a nakon sedam mjeseci uz mjere zabrane je pušten iz pritvora.

Ustavni sud BiH ukinuo je u novembru 2012. godine presudu Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) od 25. juna 2009. godine prema kojoj je Samir Avdić, član "Srebreničke grupe" ili grupe "Zvornik 7", osuđen na kaznu od pet godina zatvora za ubistvo Muniba Mustafića u avgustu 1995. godine na području Srebrenice.

Grupu Srebreničana koji su preživjeli genocid u julu 1995. tadašnje mirovne snage u BiH - IFOR-a u proljeće 1996. predale su u ruke policije RS-a.

Tužilaštvo RS-a teretilo je ovu grupu za ubistva četiri Srbina iz Milića kod Srebrenice 2. maja 1996. godine, dok su Avdić i Hasić optuženi i za ubistvo Muniba Mustafića iz Srebrenice.

Suđeno im je u odsustvu 1998. godine, a Sud u Bijeljini osudio ih je na ukupno 61 godinu zatvora.

Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš osuđeni su na po 20 godina zatvora, Behudin Hasić na 11, a Samir Avdić na 10 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud RS-a smanjio je kaznu Avdiću na pet godina.

Oni su tvrdili da su u montiranom procesu i pod prisilom priznali da su počinili djela koja im se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG