Dostupni linkovi

Slučaj Avdić: Ustavni sud BiH ukinuo presudu Vrhovnog suda RS


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Ustavni sud BiH ukinuo je presudu Vrhovnog suda Republike Srpske od 25. juna 2009. godine prema kojoj je Samir Avdić, član poznate "Srebreničke grupe" ili grupe "Zvornik 7", osuđen na kaznu od pet godina zatvora za ubistvo Muniba Mustafića u avgustu 1995. godine na području Srebrenice. U obrazloženju odluke, Ustavni sud navodi da je u slučaju Avdića utvrđena povreda Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Vrhovni sud RS novu presudu mora donijeti u roku od tri mjeseca.

U grupi Srebreničana koji su preživjeli genocide u julu 1995. godine bio je i Samir Avdić. Snage IFOR-a u proljeće 1996. predale su ih u ruke policije RS. Pored Avdića, u tzv. “Srebreničkoj grupi” bili su Nedžad Hasić, Ahmo Harbaš i Behudin Husić. Tužilaštvo RS teretilo je ovu grupu za ubistva četiri Srbina iz Milića kod Srebrenice 2. maja 1996. godine, dok su Avdić i Hasić optuženi i za ubistvo Muniba Mustafića iz Srebrenice.

Suđeno im je u odsustvu. 1998. godine Sud u Bijeljini osudio ih je na ukupno 61 godinu zatvora. Nedžad Hasić i Ahmo Habaš osuđeni su na po 20 godina zatvora, Behudin Hasić na 11, a Samir Avdić na 10 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud RS-a smanjio je kaznu Avdiću na pet godina.

Avdićev advokat Damir Alagić ističe kako sudovi u RS-u nisu imali ništa od dokaza protiv njega, osim priznanja krivice, koje je kasnije Avdić povukao:

„Mjesec dana od hapšenja Samira Avdića trebalo se utvrditi da li je Samir Avdić u tom momentu bio psihički sposoban da da jedno takvo priznanje da je ubio lice koje nikada nije nađeno i oružjem koje nikada nije nađeno. Reći ću vam samo šta je na suđenju izjavio vještak psihijatar iz Loznice koji je vještačio u tom predmetu:’U trenutku kada sam ja došao da utvrdim da li je on bio sposoban da da takvu izjavu, ljudi, njemu nije tada trebao psihijatar, njemu je tada trebao ortoped. Na tijelu Samira Avdića bilo je više znakova urezanih nožem.’“

Potom je uslijedila žalba Ustavnom sudu BiH, koji je nakon toga poništio presudu Vrhovnog suda RS-a. U obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH stoji da je u procesu apelacije utvrđeno da je tokom procesuiranja Samira Avdića došlo do povrede Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, odnosno povrede prava na pravdeno suđenje.

„Utvrdio je kršenje člana 6. Evropske konvencije, prava na pravično suđenje, i člana 2 E Ustava BiH u odnosu na način kako je redovni sud utvrdio činjenično stanje, primijenio materijalno pravo i dao obrazloženje u odnosu na bitne elemente ovog djela, a sa posebnim naglaskom na način prikupljanja dokazne građe, odnosno na način kako je redovni sud cijenio priznanje apelanta, koje je kasnije apelant doveo u pitanje navodeći da je ono iznuđeno, da je dato pod prisilom, što je imalo svoju refleksiju na zakonitost pribavljenih dokaza“, kaže sekretar Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Mijan ističe kako se predmet vraća Vrhovnom sudu Republike Srpske, koji je dužan u roku od tri mjeseca donijeti novu odluku koja će biti usklađena sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Advokat Samira Avdića Damir Alagić ističe kako će nakon toga pokrenuti postupak za naknadu štete koja je nanesena Avdiću:

„Poduzećemo sve što je našim mogućnostima i u skladu sa zakonom da obeštetimo Samira Avdića za vrijeme provedeno u zatvoru, za torturu koju je doživio u tom periodu, za gubitak svega onoga što je imao - jer je on deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da Samiru Avdiću vratimo njegov život.“

Prema tvrdnjama Murata Tahirovića iz Saveza logoraša BiH, Samir Avdić je još u vrijeme postojanja Jugoslaovenske narodne armije oslobođen vojne dužnosti jer, kako kaže Tahirović, nije bio mentalno sposoban za služenje vojnog roka. Tahirović očekuje da će Vrhovni sud RS donijeti oslobađajuću presudu za Avdića, te da će time pomoći preostalim članovima tzv. “ Srebreničke grupe” za kojima vlasti RS i dalje tragaju:

„Samir je na kraju uspio na neki način pomoći i svojim kolegama koji su zajedno sa njim bili žrtva jednog sistema koji je, nažalost, koštao njega dugo godina boravka u zatvoru, ali, na kraju-krajeva, možemo biti zadovoljni s onim što je do sada učinjeno u vezi sa njegovim pitanjem“, navodi Tahirović.

Munira Subašić
Munira Subašić
U međuvremenu, Avdiću je nuđena sloboda u zamjenu za svjedočenje protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića. Također, prema tvrdnjama njegovog advokata Alagića, nuđeno mu je i da svjedoči u korist ratnog vođe bosanskih Srba, haškog optuženika Radovana Karadžića:

„Samir Avdić je doživio torturu, posebno pritiske za vrijeme izdržavanja kazne kada je pokušavano da se vrbuje od strane predstavnika vlasti RS da se pojavio u Hagu kao svjedok Radovana Karadžića.“

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe” Munira Subašić ističe kako je grupa Srebreničana nepravedno osuđena:

„Jako žalosno. To je montirano i nije istina sve ono što se stavlja ljudima na teret, jer tih dana kada su naša djeca bježala i tražila spas, nisu imala vremena ni da obuku opanke i cipele, a kamoli da imaju priliku da nekoga ubijaju i da rade ono što su im namjestili.“

Samir Avdić je iz zatvora pušten tek u februaru 2010. godine, nakon što je odležao četiri godine zatvorske kazne.

******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG