Dostupni linkovi

Slučaj Budimir: SIPA izuzela dokumentaciju iz Predsjedništva


Pripadnici SIPA-e izuzimaju dokumentaciju u zgradi Predsjedništva BiH, 17. jul 2013.
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su po naredbi Suda i Tužilaštva BiH angažovani na izuzimanju određene dokumentacije u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o aktivnostima u okviru akcije kodnog naziva "Patriot", u vezi s predmetom protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih.

Izuzete su dvije kutije dokumentacije vezane za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, Pravilnik o poklonima i reprezentaciji, Pravilnik o putnim troškovima, Pravilnik o registraciji i upotrebi vozila, te Pravilnik o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava tekućih transfera.

„Predsjedništvo Federacije Bosne i Hercegovine, kabinet predsjednik i dopredsjednika, imaju zajedničke financije, ali je papirologija i dokumentacija posebna. SIPA je iz ureda oba dopredsjednika, potpredsjednika Mirsada Kebe i potpredsjednika Svetozara Pudarića, izuzela određene pravilnike koji reguliraju, recimo, pitanje reprezentacije, sistematizacije radnih mjesta i tako dalje, kako bi se oni komparirali sa pravilnicima i dokumentacijom koja je izuzeta iz Ureda predsjednika FBiH Živka Budimira“, kazala je u ime potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, Laura Bošnjak.
XS
SM
MD
LG