Dostupni linkovi

U BiH uhapšena dva policajca zbog zloupotrebe službenog položaja


Pripadnik SIPA-e, BiH, arhivska fotografija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Herecegovine uhapsili su dva policijska službenika u okviru akcije "Posrednik".

Uhapšeni su osumnjičeni za "Dogovor za činjenje krivičnih djela", "Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem", te "Zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja", saopšteno je iz SIPA-e.

Jedan od policijskih službenika, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uhapšen je u srijedu 30. marta, a drugi, iz MUP-a Kantona Sarajevo, u četvrtak, 31. marta.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, uhapšeni će biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

U okviru iste akcije, pripadnici SIPA-e uhapsili su ranije, u srijedu, 30. marta, devet osoba na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze.

Tada su pretreseni stambeni i pomoćni objekti na 13 lokacija, a pronađen je veći broj COVID potvrda i PCR testova, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Kako je ranije saopšteno, cilj je dokumentovanje više krivičnih djela, među kojima su primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade za trgovinu utjecajem, krivotvorenje isprave, sprječavanje dokazivanja, zoupotreba položaja, davanje lažnog iskaza, te krivotvorenje službene isprave.

Akcija je provedena u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a eniteta Republika Srpska, Federalne uprave policije, te MUP-ova Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, te Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG