Dostupni linkovi

U BiH uhapšeno devet osoba i oduzete covid potvrde i PCR testovi


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (arhivska fotografija)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u srijedu, 30. marta, devet osoba u okviru operativne akcije "Posrednik" na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze.

Pretreseni su stambeni i pomoćni objekati na 13 lokacija, a pronađen je veći broj covid potvrda i PCR testova, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela, saopćeno je iz SIPA-e.

Uhapšeni su provedeni u prostorije SIPA-e zbog ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, te će biti predani u daljnju nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Kako je ranije saopćeno, cilj je dokumentiranje više kazenenih djela, među kojima su primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade za trgovinu utjecajem, krivotvorenje isprave, sprječavanje dokazivanja, zoupotreba položaja, davanje lažnog iskaza, te krivotvorenje službene isprave.

Pretresi se obavljeni po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo (jedna od deset kantona u Fedearciji BiH), saopćeno je iz SIPA-e.

Akcija je provedena u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) eniteta Republika Srpska, Federalne uprave policije, te MUP-ova Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, te Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG