Dostupni linkovi

Senat Univerziteta poništio doktorat ministra finansija Srbije


Siniša Mali, ministar finansija Srbije, septembar 2021.
Siniša Mali, ministar finansija Srbije, septembar 2021.

Državni Univerzitet u Beogradu poništio je 22. decembra doktorat ministra finansija Srbije Siniše Malog, koji je stekao 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Odluku je doneo jednoglasno Senat Univerziteta, kao najviše telo te institucije, a kao razlog navodi se plagiranje.

Pitanje spornog doktorata ministra i visokog funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića rešava se već osam godina.


Nakon prvih tvrdnji stručne javnosti 2014. godine da je Mali plagirao doktorat, Univerzitetu je trebalo pet godina da 2019. donese odluku da je aktuelni ministar finansija plagirao doktorsku disertaciju koju je branio na Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Na tu odluku Univerziteta Mali se žalio, a Upravni sud je u junu 2021. poništio rešenje Univerziteta iz proceduralnih razloga.


Siniša Mali negira tvrdnje o plagiranju, a nakon odluke suda izjavio je da je "pravda pobedila".

„Danas sam srećan jer sam dokazao da nisam ništa ukrao. Želim da moja deca znaju da njihov otac nije plagijator“, napisao je na Instagramu tada Mali.

Mali: Ovo je politička odluka, iskoristiću sva pravna sredstva

Ministar finansija Srbije reagovao je i nakon nove odluke Senata o njegovom doktoratu, rekavši da je "reč o političkoj odluci, koju ne može da prihvati".

"Zbog toga ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da je opovrgnem. Ne plašim se, jer znam da je istina na mojoj strani. Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još više i bolje", naveo je Mali u priči objavljenoj na društvenoj mreži Instagram.

On je naglasio da veruje u svoj doktorski rad isto kao što veruje i u svoj rad u Ministarstvu finansija i Vladi Srbije.

Rektor: Mogućnost žalbe postoji

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog.

"Više time ne želimo da se bavimo. A bavićemo se isključivo ako sudskom odlukom budemo primorani", izjavio je Đokić novinarima nakon sednice Saveta Univerziteta u Rektoratu.

Đokić je rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali i na novu odluku Upravnom sudu.

Opozicione stranke traže smenu Malog

Prve reakcije na novu odluku Senata Univerziteta u Beogradu stigle su iz opozicione Demokratske stranke (DS), odakle navode da je ovom odlukom „sačuvan obraz i dostojanstvo obrazovnog sistema u Srbiji“.

Kako se navodi u saopštenju DSa, „pored ogromnih pritisaka preko tabloida, ova vlast nije uspela da uplaši članove Senata Univerziteta, koji su još jednom dokazali da im je akademska čestitost iznad svega“.


"Svesni smo svi da Siniša Mali neće sam dati ostavku, a delo plagiranja doktorata ne sme da prođe bez političkih posledica. Zbog toga, Demokratska stranka poziva predsednicu Vlade Anu Brnabić da odmah u hitnom postupku pokrene proceduru za smenu ministra finansija u njenoj Vladi", navodi DS.

Ako se to ne desi, dodaje se u saopštenju, građani Srbije će smeniti vlast na predstojećim izborima 3. aprila.

Isti zahtev Vladi Srbije za smenu ministra finansija uputile su u saopštenju i opozicione stranke Pokret slobodnih građana (PSG) i Nova stranka.

XS
SM
MD
LG