Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potvrđen 'sindrom informatičkog stresa'


Prikupio Rinko Golubović

Kvarovi na računalu, sporo pokretanje programa i ogorčenje korisnika kada moraju u pomoć pozvati informatičare izaziva sve češće "sindrom informatičkog stresa", navodi se u novoj studiji.

"Današnji korisnici, ovisnici o informatici, svakim su danom sve više preplavljeni tehničkim problemima i postaju sve uzrujaniji u svakodnevnom životu"
, tvrdi studija organizacije Chief Marketing Officer Council, koja okuplja 4.500 direktora marketinga iz 70 zemalja.

Studija je obuhvatila 1.000 računalnih korisnika iz Sjeverne Amerike u kojih je identificiran sindrom informatičkog stresa.

Taj stres nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na računalima, zbog zaraza računalnim virusima i zbog dugih čekanja kako bi se ti problemi riješili.

Među ispitanicima njih 94 posto izjavilo je da računala moraju koristiti u svome poslu. Gotovo dvije trećine korisnika moralo je pozvati tehničara zbog poteškoća ili su patili od "sindroma informatičkog stresa" u protekloj godini.

"Računala su postala toliko važna da su danas mač s dvije oštrice"
, ističe Murray Feingold, liječnik koji je identificirao novi sindrom.

"Kada sve dobro funkcionira, računala su sjajna. No kad nešto ne ide kako treba, odmah paničarimo i to je ono što nazivam sindromom informatičkog stresa", ističe dr. Feingold.

Studija poziva stučnjake da pronađu načine kako računala učiniti manjim izvorom frustracije. Tehnološki sektor mora "više pozornosti posvetiti stresu i bolima što ih takve frustracije izazivaju u korisnika" kako bi ih izliječio, zaključuju autori.
XS
SM
MD
LG