Dostupni linkovi

Sindikati Kantona Sarajevo najavljuju štrajk i proteste ako ne bude povećanja plata


Predstavnici 6 sindikata Kantona Sarajevo najavili štrajk i proteste ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata, Sarajevo, 17. novembar 2021.
Predstavnici 6 sindikata Kantona Sarajevo najavili štrajk i proteste ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata, Sarajevo, 17. novembar 2021.

Predstavnici šest sindikata koji okupljaju 14.000 radnika u Kantonu Sarajevo (KS) zaprijetili su generalnim štrajkom i protestima ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata radnika.

Istakli su, na konferenciji za novinare u Sarajevu, u srijedu, 17. novembra da nacrt budžeta KS, jednog od deset kantona entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) za 2022. iznosi 1,1 milijardu maraka (oko 650 miliona evra), a da u njemu nije planirano povećanje osnovice za obračun plata.

„Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani, na dan usvajanja budžeta KS za 2022. pred zgradom KS ćemo okupiti najmanje 100 radnika, a ako ni tada ne bude postignut cilj na narednim protestima ćemo okupiti do 8.000 radnika, bez obzira na kazne i epidemiološke mjere“, poručio je predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić.

Navodi da ne mogu „više da trpe ignorantski odnos“ vlasti u KS prema sindikatima.

Predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo rekao je da su zahtjevi za povećanje plata opravdani s obzirom na rast troškova života i činjenicu da u prethodne dvije godine nisu tražili povećanje iz solidarnosti sa onima koji su više pogođeni pandemijom korona virusa.

„Neprihvatljivo da je plata policijskog službenika u Kantonu Sarajevo iznosi 850 maraka (425 evra)“, rekao je Ećo.

Istakao je da neće biti prihvaćeno da trenutna osnovica plate i dalje ostane važeća.

Iste zatjeve imaju i sindikati u oblasti obrazovanja, državnih službenika i namještenika, sudskoj vlasti i javnim ustanovama koji djeluju u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici sindikata pozvali su Vladu KS na pregovore prije utvrđenja budžeta. Podsjećaju da su porasli troškovi života, a plate su ostale iste.

Prethodno su, tokom juna, štrajkovali i članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo tražeći potpisvanje granskog kolektivnog ugovora sa većim koeficijentima na obračun plata.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH, jedan od dva entiteta u BiH) prosječna neto plata iznosi 1.000 KM (500 evra), dok je potrošačka korpa koju je izračunao Savez samostalnih sindikata BiH 2.070 KM (1.035 evra).

Prosječna plata u drugom BiH entitetu, Republici Spskoj (RS), iznosi 1020 maraka (510 evra), dok je iznos sindikalne potrošačke korpe za jul, koju je izračunao Savez sindikata RS 1.928 KM (964 evra).

XS
SM
MD
LG