Dostupni linkovi

Sindikat: Elektroprivreda RS se želi uništiti sudskim sporovima


Radnik u RITE Ugljevik
Radnik u RITE Ugljevik
Sindikat udruženih radnika energetike Republike Srpske upozorio je javnost da se entitetska elektroprivreda želi uništiti sudskim sporovima koji se, kako kažu, završavaju na štetu tog preduzeća, a koje sindikalci ocjenjuju tendencioznim.

Sindikalci energetike Republike Srpske strahuju od ishoda apelacije srbijanske firme SB soft koja na ime neovlaštenog korištenja svog softvera za naplatu i obračun potrošnje struje od Elektroprivrede RS traži oko 108 miliona maraka. Tvrde da bi presuda u korist srbijanske firme uništila preduzeće i radnike ostavila bez posla.

SB soft se apelacijom obratio Ustavnom sudu BiH početkom ove godine, ali sindikalci očekuju da sud potvrdi odluku trebinjskog Okružnog suda. Taj sud poništio je prvostepenu presudu u Trebinju prema kojoj je Elektroprivreda Republike Srpske beogradskoj firmi SB soft bila dužna platiti oko 54 miliona KM kao naknadu za neovlašteno korištenje njihovog softvera. Kasnije je i entitetski Vrhovni sud odbio odštetni zahtjev srbijanske firme.

Predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Dušan Vrhovac smatra da ovi sudski sporovi imaju jedan globalni cilj.

„U trendu i u interesu bjelosvjetskog kapitala, a i politika raznoraznih, sigurno u naredne četiri godine da će biti hit elektroprivreda svima kroz restruktuiranje, kroz podjelu djelatnosti, kroz otvaranje tržišta, kroz - ne daj Bože, ne smijem ni pomisliti na neke druge oblike, pa ako hoćete i vlasničke promjene itd.“ rekao je Vrhovac.
Aleksandra Vukašinović: Trebamo naglasiti da se ovdje radi o pretpostavkama, a ne završenim procesima i da su oni u domenu sudova.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS ocjenjuju da su sve insinuacije o privatizaciji elektroenergetskog sektora neosnovane i da entitetska vlada ne planira promjenu vlasničke strukture u toj oblasti.

Portparol Ministarstva Aleksandra Vukašinović prokomentarisala je i odštetne zahtjeve prema Elektroprivredi RS.

„Trebamo naglasiti da se ovdje radi o pretpostavkama, a ne završenim procesima i da su oni u domenu sudova, odnosno pravosudnih institucija u koje imamo apsolutno povjerenje“,
kazala je Vukašinović.

Analitičari: Sindikalci izmanipulisani


Sindikalci energetike, međutim, nemaju povjerenja u pravosuđe. Jednom od tendencioznih sudskih odluka smatraju i posljednju odluku Višeg privrednog suda u Banjoj Luci po kojoj su Rudnik i Termoelektrana (RITE) Ugljevik obavezni da plate više od tri miliona maraka preduzeću “Tereks inžinjering”.

Termoelektrana Ugljevik
U entitetskom sindikatu udruženih radnika energetike kažu da “Tereks” jeste učestvovao u ponudi za jedan posao u rudniku, ali tvrde da ugovor nikad nije potpisan, niti je ta firma bila angažovana.

„Ne mogu oni biti u pravu jer ugovor nije potpisan. A možete misliti, 45, 50 posto od onoga što bi on zaradio je bilo presuđeno da mu se da jer nije radio. To je nevjerovatno. Znači ovo je jedna obična pljačka“, tvrdi član sindikata "RITE Ugljevik" Branko Đurđević.

To bi Rudnik i Termoelektranu Ugljevik dovelo na rub propasti, zajedno sa njenih oko 1700 radnika, upozorio je Đurđević. U resornom ministarstvu tvrde da će Elektroprivreda RS imati svu tehničku pomoć entitetske vlade, a uvjereni su, kažu, i da će sudski sporovi biti povoljni po to preduzeće.

U cijeloj priči ipak simptomatično je da se menadžment Elektroprivrede nije oglasio, već svoje stavove prenosi preko sindikata.

„Reagovali smo, između ostalog, i zbog toga što nas je menadžment Elektoprivrede upoznao i zamolio da upoznamo i javnost i naše radnike šta je eventualno moguće očekivati“,
kaže Vrhovac.
Dušan Vrhovac: Reagovali smo i zbog toga što nas je menadžment Elektoprivrede upoznao i zamolio da upoznamo i javnost i naše radnike šta je eventualno moguće očekivati.

Ekonomski analitičari, međutim, smatraju da su sindikalci izmanipulisani od strane menadžmenta Elektroprovrede kako bi izdejstvovali da Vlada utiče na rad pravosuđa.

Ekonomista Damir Miljević povlači paralelu sa nedavnim potezom direktora Fonda PIO RS Zorana Mastila koji odbija platiti oko 4 miliona maraka odštete Poštanskoj štedionici i traži intervenciju vlade iako je sudska presuda već donesena.

„I najnoviji slučaj sa Elektroprivredom i SB softom: isturanje sindikata Elektroprivrede ispred menadžmenta kad je u pitanju taj sudski spor i ono što je direktor PIO-a uradio sve navodi na zaključak da očito vlast u RS očito ide sa vrlo snažnim pritiskom na nezavisnost sudstva jer to je jedino, izgleda, ostalo što nije pod kontrolom aktuelne vlasti - bar nije pod kontrolom u potpunosti“,
kaže Miljević.

Da se na pravosudne institucije pokušava izvršiti uticaj čini se i iz pisanja medija u RS koji su nedavno objavili da entitetska Elektroprivreda traži izuzeće predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića od odlučivanja u slučaju odštetnog zahtjeva SB soft-a. Obrazloženje je, navodno, što je Simović taj zahtjev hitno i preko reda uzeo u razmatranje, iako se sada na sudu rješavaju apelacije iz 2007. godine.

Predsjednik Ustavnog suda BiH to je demantovao. Iako se rješenje sudskog procesa između Elektroprivrede RS i SB softe ne nazire, ekonomista Damir Miljević zaključuje da je počela epidemija udara na presude i sudski sistem uopšte.
XS
SM
MD
LG