Dostupni linkovi

Od utorka obustava štrajka u pravosudnim institucijama RS


Konferencija za medije nakon vanredne sjednice Skupštine sindikata pravosuđa RS-a, 1. april 2024.
Konferencija za medije nakon vanredne sjednice Skupštine sindikata pravosuđa RS-a, 1. april 2024.

Administrativno-tehničko osoblje u pravosudnim institucijama Republike Srpske (RS) od utorka, 2. aprila, počinje sa radom, saopšteno je na konferenciji za medije nakon vanredne sjednice Skupštine sindikata pravosuđa RS-a u pondjeljak u Banjaluci.

Oni su 28. februara započeli štrajk, zahtijevajući usklađivanje plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci u RS-u ali i da im se sa njima izjednače topli obroci, regres i staž.

Sindikat je odlučio staviti moratorij na štrajk i formirati radnu grupu koja će sa predstavnicima entitetske vlade raditi na odredbama Zakona o platama.

Moratorij stupa na snagu 2. aprila, jer, kako kažu, "imaju indicije da će kroz pregovore doći do rješenja koja zadovoljavaju većinu zahtjeva Sindikata".

Zatražili su da svim zaposlenicima koji su u štrajku budu isplaćene plate za mart, te najavili sve potrebne pravne korake za zaštitu radnika koji su "bili pod mobingom u pojedinim pravnim institucijama".

Prethodno je Ministarstvo pravde RS zaprijetilo zaposlenima odbijanjem od plate svaki dan proveden u štrajku, no zaposleni su naveli kako poštuju minimum procesa rada iz postojećeg Zakona o štrajku.

Osnovna plata sudija i tužilaca se, prema zakonu, uvećava svake godine za 0,5 posto.

Za ostale zaposlene u pravosuđu, koji imaju do 25 godina staža, uvećanje iznosi 0,3 posto. Za one koji imaju više od 25 godina staža, uvećanje je 0,5 posto.

Administrativni radnik srednje stručne spreme u RS u prosjeku prima 1.100 maraka (oko 560 eura), dok sudije i tužioci u tom bh. entitetu imaju plate u rasponu od 4.400 maraka (oko 2.200 eura) do 8.100 (oko 4.050 eura).

Štrajk radnika u pravosuđu RS-a održan je prvi put nakon 11 godina.

Prethodni štrajk zbog smanjenja plata trajao je skoro mjesec dana.

Tada, kao i sada, na vlasti u ovom entitetu bio je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

XS
SM
MD
LG