Dostupni linkovi

Sinaj: U padu ruskog aviona poginule 224 osobe


Članovi porodica i prijatelji oplakuju najmilije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Članovi porodica i prijatelji oplakuju najmilije na aerodromu Pulkovo, Sankt Peterburg, 31. oktobar 2015.

Zvaničnici su saopštili da je više od 100 tijela putnika i članova posade izvučeno iz olupine ruskog putničkog aviona koji se u subotu rano ujutro srušio na području Sinajskog poluostrva.

Egipatski ministar civilnog vazduhoplovstva je potvrdio da je nesreća odnijela svih 224 života.

Letjelica Airbus A320 ruske avio kompanije Kogalymavia koja je prevozila putnike za Sankt Peterburg, srušila se u blizini gradova Arish i Hasna nakon polijetanja sa aerodroma u Šarm el Šeiku, čuvenog egipatskog ljetovališta.

Prvi podaci istrage nesreće pokazuju da se avion srušio usljed tehničke greške, rekli su bezbjednosni izvori. Inače, mjesto pada aviona je izolirano i nenaseljeno područje Sinajskog poluotoka.

Prema riječima zvaničnika, avion je nestao sa radara 23 minute nakon polijetanja sa aerodroma u Šarm el Šeiku. Avion je prevozio 217 putnika, kao i sedmoro članova posade. Većina putnika bili su državljani Rusije, prenose agencije.

Egipatski premijer Sherif Ismail (drugi s desna) na mjestu nesreće
Egipatski premijer Sherif Ismail (drugi s desna) na mjestu nesreće

Premijer Egipta Sherif Ismail, koji je posjetio mjesto nesreće, kaže da je još uvijek nemoguće utvrditi uzrok pada aviona sve dok se ne istraže podaci iz crne kutije.

Iz njegovog ureda ranije je saopšteno da je "pronađena crna kutija na repu aviona, te da je poslata na dalju analizu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je prvi novembar Danom žalosti. Putin je zatražio od premijera Dmitrija Medvedeva da sazove komisiju koja će istražiti slučaj i utvrditi uzrok nesreće.

"Uzroci nesreće biće temeljno istraženi, a svi koji su direktno pogođeni ovom tragedijom dobiće svu potrebnu medicinsku, psihološku i drugu pomoć", poručio je Medvedev na svom Facebook profilu.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je u subotu da će prve žrtve pada aviona kompanije Kogalymavia na Sinaju u nedjelju biti prebačene iz Egipta u Sankt Peterburg.

U saopštenju se navodi da se među poginulima nalazi i 25-oro djece.

"Prvi avion sa posmrtnim ostacima žrtava očekuje se sutra (nedjelja). Svaka letjelica može da prebaci do 80 tijela", ističe se u saopštenju.

Mjesto pada letjelice Airbusa A320
Mjesto pada letjelice Airbusa A320

Ekstremistička grupa u Egiptu, koja je povezana sa organizacijom "Islamska država", preuzela je odgovornost za pad aviona, javljaju agencije.

"Borci Islamske države mogli su da obore ruski avion nad poluotokom Sinaj koji je prevozio 220 ruskih križara", napisao na Twitter profilu Aamaq, srednjerangirani zvaničnik "Islamske države".

Područje pada aviona nalazi se u blizini baze pobunjenika koji su proteklih mjeseci odgovorni za smrt stotine egipatskih vojnika i policajaca, a podržavaju i militante organizacije "Islamska država".

Međutim, egipatske snage bezbjednosti navode da nema naznaka da je ruski putnički avion oboren ili raznesen.

Na desetine članova porodica i brojni prijatelji okupili su se na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu očekujući više informacija o nesreći.

Porodice oplakuju najmilije, aerodrom Pulkovo, Sankt Peterburg
Porodice oplakuju najmilije, aerodrom Pulkovo, Sankt Peterburg

Kasnije su odvedeni do obližnje bolnice u kojoj im je ponuđena pomoć psihoterapije, savjetovanja, a dali su i DNK uzorke koji će pomoći u identifikaciji nastradalih.

Oko tri miliona ruskih turista svake godine posjeti Egipat. Najposjećenije destinacije su ljetovališta na obalama Crvenog mora na Sinaju ili na obalama Egipta.

Istovremeno, njemačka aviokompanija Lufthansa i francuski Air France saopštili su da obustavljaju letove iznad Sinaja poslije pada ruskog aviona u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade, javile su u subotu uveče svjetske agencije.

"Svi letovi iznad Sinaja su obustavljeni do daljeg iz predostrožnosti", navela je francuska aviokompanija.

XS
SM
MD
LG