Dostupni linkovi

Šimić bez kandidature za predsjednika HNS-a


Izborna skupština HNS-a održat će se 22. prosinca
Izborna skupština HNS-a održat će se 22. prosinca

Zahvaljujući ugrađenom izbornom inženjeringu, proslavljeni hrvatski reprezentativac Dario Šimić nije se uspio kandidirati za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Jedini kandidat bit će dosadašnji predsjednik Davor Šuker, kojeg se u Hrvatskoj doživljava kao pijuna kontroverznog nogometnog menadžera Zdravka Mamića. Izborna skupština HNS-a održat će se 22. prosinca.

Uz podršku najmanje 17 županijskih nogometnih saveza Davoru Šukeru osiguran je novi mandat na čelu Hrvatskog nogometnog saveza. Proslavljeni reprezentativac Dario Šimić, koji je obećavao prekid sa kriminalom u nogometu i ozdravljenje najpopularnijeg sporta, dobio je podršku dalmatinskih saveza, ali - usprkos njegovog najavi da će ostati fighter do kraja - to nije dovoljno. Zašto nije uspio, pojašnjava novinar sportske redakcije index.hr Zvonko Alač.

Početak borbe nedovoljno dobro tempiran: Zvonko Alač
Početak borbe nedovoljno dobro tempiran: Zvonko Alač

„Ne sumnjam da je on borac do kraja, ali nesumnjivo nije bio borac od početka. Kod njega nije dvojben kraj, ali je dvojben početak koji je po mom mišljenju – razvidno je sad i po razvoju situacije – bio nedovoljno dobro tempiran.“

Dugogodišnji sportski novinar splitske „Slobodne Dalmacije“ Zdravko Reić vidi dva razloga za Šukerov uspjeh, odnosno Šimićev neuspjeh. Članovi izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza imaju po funkciji niz beneficija, od putovanja po svijetu sa reprezentacijom nadalje, kaže on za naš program.

„I oni to ne žele izgubiti. A oni su bogovi u svojim županijskim savezima!“

Toliko o Šukerovom uspjehu, a evo Reićeve pretpostavke zašto nije više županija prepoznalo Šimića kao boljeg predsjednika HNS-a nego što je Šuker, i zašto je tu važna BGM agencija Šimićevih najbližih suradnika Marija Stanića, Gorana Vlaovića i Borisa Živkovića.

„Tragedija je u tome da Stanić – koji je najpametniji od njih – zajedno sa Vlaovićem i Živkovićem ima agenciju za prodaju igrača. I on bi htio – to je pretpostavka – biti u Hrvatskom nogometnom savezu ono što je sada Mamić: da dirigira izborniku koje će igrače zvati.“

Šimiću je presudilo i što je za kandidaturu po sadašnjim propisima potrebno imati potporu devet od ukupno 21 županije, dakle moguća su najviše dva kandidata, ili jedan, kao u ovom slučaju. Reić je svjestan da se to loše rješenje ne može mijenjati bez političke volje.

„Znamo da tu politike utječe! Prema tome, mora se ovdje napraviti politički posluh da ljudi kažu – jst, ovo nije demokratski jer se mogu kandidirati maksimalno dvojica. Mi hoćemo da ih se kandidira pet i neka bolji pobijedi! Kao što ni u drugim izborima, kao i u onim političkim, broj kandidata nije ograničen.“

Sigurno ponovo na čelu HNS-a: Davor Šuker
Sigurno ponovo na čelu HNS-a: Davor Šuker

A što će se dešavati sa hrvatskim nogometom u sljedeće četiri godine Šukerovog mandata? Jedna stvar je sigurna – navijački incidenti na utakmicama reprezentacije neće prestati.

„Sigurno je da navijači ne vole Davora Šukera. ne vole ga navijači, ne vole ga simpatizeri, ne vole ga navijačke skupine, ne vole ga ekstremni navijači, tako da sigurno ne možemo očekivati smirivanje situacije ili da dođe do nekog primirja s navijačima. To apsolutno ne dolazi u obzir! Tako da su i dalje mogući izljevi nezadovoljstva prema Davoru Šukeru i vladajućoj kliki u HNS-u koja doista radi sve ne samo kako bi i dalje ostala na vlasti nego i kako bi i dalje ostala omražena kod navijača“, smatra Alač.

Mediji izvještavaju da je i premijer Andrej Plenković prošlog tjedna sakupio HDZ-ovce iz nogometnog svijeta i pokušavao ih nagovoriti da glasaju za Šimića, ali bez uspjeha. Izborna skupština HNS-a održat će se 22. prosinca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG