Dostupni linkovi

Šef mađarske diplomatije u Beogradu ukazao na savezništvo sa Srbijom



Sijarto je odnose Srbije i Mađarske ocenio kao "vrhunske" i "na istorijskom nivou", arhivska fotografija
Sijarto je odnose Srbije i Mađarske ocenio kao "vrhunske" i "na istorijskom nivou", arhivska fotografija

Šef dilpomatije Mađarske Peter Sijarto izjavio je u razgovorima sa zvaničnicima u Beogradu 7. februara da Srbija u Mađarskoj ima saveznika koji snažno podržava i politiku proširenja Evropske unije (EU).

Nakon sastanka sa ministrom spoljnim poslova Srbije Nikolom Selakovićem ocenjeno je da učestalost bilateralnih sastanaka svedoči o dobrim odnosima između dve zemlje.

Sijarto je odnose Srbije i Mađarske ocenio kao "vrhunske" i "na istorijskom nivou", dodajući da su ti odnosi "profitabilni i korisni za obe zemlje".

"Da nemamo ovakvu energetsku saradnju sada bismo bili žrtve energetske krize sa kojom je suočen zapadni deo Evrope", rekao je Sijarto.

On je ocenio i da će dalja saradnja dve zemlje, ali i položaj Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj "zavisiti od izbora", koji se u obe zemlje održavaju istog dana, 3. aprila.

Sjiarto se tokom dana sastao i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

On je naveo da Mađarska nastavlja da ulaže dodatne napore u jačanje dobrosusedske i partnerske saradnje sa Srbijom, kako na političkom i ekonomskom planu, tako i na planu pristupanja Srbije EU, saopštila je Vlada Srbije.

"U Mađarskoj imate saveznika, koji snažno i nedvosmisleno podržava i politiku proširenja EU, koja je ključni instrument jačanja kredibiliteta i same Unije na Zapadnom Balkanu", rekao je Sijarto.

U saopštenju se navodi i da su Joksimović i Sijarto razmatrali i zajedničke aktivnosti u sprovođenju Memoranduma o razumevanju vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje uspostavljanjem Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana, koji je potpisan sredinom prošle godine.

Takođe, razgovarano je o važnosti već realizovanih i programiranju novih projekata prekogranične saradnje Srbija-Mađarska.

XS
SM
MD
LG