Dostupni linkovi

Počela rekonstrukcija pruge između Srbije i Mađarske


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i mađarski premijer Viktor Orban (levo) na obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - Segedin.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i mađarski premijer Viktor Orban (levo) na obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - Segedin.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš, na graničnom prelazu Srbije sa Mađarskom, u ponedeljak, 18. oktobra, počeli su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Rok za završetak radova je novembar 2022. godine, a vrednost posla na srpskom delu pruge je 12,3 milijarde dinara, odnosno oko 100 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ceremoniji povodom početka radova na graničnom prelazu Horgoš rekao da je Evropska unija finansirala idejni projekat za obnovu pruge Subotica-Segedin, a da je za realizaciju tog projekta Srbija iz budžeta i kredita OTP banke obezbedila 86,7 miliona evra.

"Od velikog je značaja što će ova pruga biti povezana sa brzom prugom Beograd-Budimpešta jer će time ceo ovaj prostor biti razvojno čvorište za trgovinu, turizam i saradnju građana", rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orbana izjavio je na ceremoniji povodom početka radova da ova pruga predstavlja simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije.

"Zajedno smo jači, došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke", rekao je Orban i dodao da Mađarska i Srbija treba da još više učvrste odnose.

Mađarski premijer je dodao da spoljna granica Evropske unije ne bi trebalo da bude na granici Mađarske sa Srbijom već južnije, kao i da građani Srbije treba da bez pasoša prelaze u Mađarsku i Evropu.

"Srbija je kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednu Evropu. Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, za šta se zalaže Mađarska", rekao je Orban.

Dužina pruge na teritoriji Srbije od Subotice, preko Horgoša do granice sa Madjarskom je 26,6 kilometara, a na mađarskoj teritoriji 12,6 kilometra.

Ova pruga biće obilaznica za vreme zatvaranja pruge Beograd-Budimpešta zbog modernizacije.

Mađarska i Kina potpisale su 24. aprila 2020. godine sporazum o kreditu za finansiranje železničke veze između Budimpešte i Beograda. Mađarska je izradila nacrt zakona kojim je sve podatke o ugovorima za železnički projekat Budimpešta-Beograd, vredan 2,1 milijardu dolara i plaćen novcem poreskih obveznika, u trajanju od 10 godina, učinila tajnim, prenela je agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG