Dostupni linkovi

Šijaković i tamo i amo


Bogoljub Šijaković
Bogoljub Šijaković

Autor: Lela Šćepanović

Univerzitetski profesor i ministar vjera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković za stalno je zaposlen u dvije države. U Nikšiću na Filosofskom fakultetu i u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu. Šijaković volontira na mjestu ministra vjera u Vladi Srbije, potvrdio je dikretor službe za informisanje Milivoje Mihajlović.

"U Vladi Srbije on ne prima platu. On prima platu na fakultetu,"
kazao je Mihajlović.

Da se profesor Šijaković na vrijeme stara da mu penzija ne bude mala govori podatak da je osiguranik obje države.

U međuvremenu, prima dvije plate redovnog univerzitetskog profesora.

"Profesor Šijaković je poodavno profesor na ovom fakultetu. Kako je došao i danas ima isti status, prema tome on je ovdje u stalnom radnom odnosu,"
naveo je sekretar Filosofskog fakulteta u Nikšiću Pavle Simanić.

Samo na Filosofskom fakultetu u Nikšiću osnova za platu iznosi i do 700 eura, bez minulog rada i ostalih prinadležnosti. U konkretnom slučaju naša pravna regulativa je nemoćna, kaže glavna inspektorka rada u Crnoj Gori Angelina Međedović.

Mi samo pratimo primjenu naših propisa u našoj državi. Šta se dešava u okruženju to je stvar njihovih propisa i njihovih nadležnosti, kaže Angelina Međedović.

"Zato što ne postoji u našem radnom zakonodavstvu sankcija za neku takvu situaciju. Znači, mi samo pratimo primjenu naših propisa u našoj državi. Šta se dešava u okruženju to je stvar njihovih propisa i njihovih nadležnosti," rekla je ona.

Na pitanje šta može da uradi crnogorska inspekcija rada, Međedović odgovara:


"Ono što je bitno za nas je odgovor na pitanje kako je on angažovan na Filosofskom fakultetu u Nikšiću, kakvo je njegovo radno angažovanje po zakonu o visokom obrazovanju Crne Gore i onda bi eventualno prosvjetni inspektor mogao da kontroliše da li je nastava gdje Šijaković predaje adekvatno zastupljena."


Dva prebivališta

Zakon o visokom obrazovanju ovakve primjere drugačije tretira pa univerzitetski profesor ne može biti istovremeno stalno zaposlen na dva univerziteta u dvije države, potvrdio je Anđelko Lojpur, prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore.

"Sustavno radnom odnosu – ne može. Možda može u nekom dopunskom radnom odnosu ali svaki vid angažovanja van Univerziteta Crne Gore podrazumijeva da Vijeće fakulteta da saglasnost a da to potvrdi Senat Univerziteta. Da li je to bio slučaj sa Šijakovićem ja ne znam, ali ovo je procedura koja se mora ispoštovati u svim slučajevima. Sve mimo toga je neki prekršaj, a kako se kažnjava to je drugo pitanje,"
rekao je Lojpur.

Sankcije nijesu baš jasno propisane. One su u rukama dekana ili rektora, kazao je Anđelko Lojpur.

Lojpur naglašava da kaznena politika u ovakvim slučajevima nije precizno.


"Sankcije nijesu baš jasno propisane. One su u rukama dekana ili rektora. Može, na primjer da ga suspenduje, da mu da otkaz, da ga opomene i da odustane i da više to ne radi. To nije precizno riješeno ni u našim aktima, bar koliko ja znam,"
kazao je on.

Da rupe u našem pravnom sistemu ministar druge države koristi govori i podatak da, pored dva radna mjesta, profesor Šijaković ima i dva prebivališta.

To je u našem zakonodavstvu nemoguće, ali u praksi za određene ljude evidentno je moguće i funkcioniše. Šijaković tako ima prebivalište i u Nikšiću ali i u Beogradu, kaže direktor službe za informisanje Vlade Srbije Milivoje Mihajlović.

"Prema informacijama koje sam dobio iz Ministarstva vera, ministar Šijaković je državljanin Srbije, ima prebivalište u Srbiji, u Beogradu,"
rekao je on.


U MUP-u Crne Gore nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor da li će reagovati na ovo, očigledno kršenja zekaonskih propisa. Ni Bogoljuba Šijakovića nijesmo mogli da dobijemo zbog zauzetosti, kako su nam rekli u njegovom kabinetu.

XS
SM
MD
LG