Dostupni linkovi

Signali iz svemira: Svaki puls djeljiv sa 187,5, naučnici u obzir uzeli vanzemaljce


U posljednjih osam godina astronomi pokušavaju da shvate porijeklo čudnih radiosignala koji dolaze iz neodređenog mjesta u našem svemiru.

Parkes, jedan od teleskopa korištenih pri istraživanju (Foto: EPA)

Da problem bude teži, misterija se produbila nakon novih istraživanja nad tzv. "brzim radijskim signalima" koji prate vrlo određen obrazac kojega naučnici još uvijek ne mogu objasniti.

"Postoji nešto vrlo interesantno što moramo razumjeti. Izvor signala je nešto potpuno novo, nova vrsta zvijezde pulsara ili čak, kada isključimo sve ostalo, inteligentni život", rekao je Michael Hippke naučnik iz Instituta za analizu podataka u Neukirchen-Vluynu u Njemačkoj koji je rezultat istraživanja objavio 30. marta.

Ovo možda zvuči kao pretenciozno nagađanje, ali vodeći istraživač iz SETI-ja (Institut za potragu za vanzemaljskom inteligencijom) tvrdi da se takva mogućnost ne smije odbaciti.

"Ovi brzi pulsevi signala mogla bi biti 'poziv' drugih civilizacija koje pokušavaju stupiti u kontakt sa nekim ko je savladao korištenje radiosignala. Naravno, signali bi mogli biti sasvim prirodni rezultat astronomskog fenomena", rekao je Seth Shostak, fizičar i direktor SETI-ja.

Hippke i njegovih 11 kolega analizirali su signale detektovane od 2007. do 2014. godine. Oni su se fokusirali na vremensku razliku između između visoke i niske frekvencije jednog pulsa signala.

Na njihovo iznenađenje ta razlika, koja se inače zove mjera rasipanja pulsa, uvijek je djeljiva sa brojem 187,5.

"Tako ravnomjerna razlika najvjerovatnije nije proizvod eksplozije supernove. Sve frekvencije napuštaju supernovu u isto vrijeme, a uslijed prašine kroz koju signali prolaze detektuje se vrlo nasumična mjera rasipanja", rekao je Hippke.

Postoji mogućnost da signali potiču sa naše planete i da ih emitiraju relativno jednostavni uređaji kao što su bazne stanice za mobilnu komunikaciju.

"Ukoliko se potvrdi da to nije slučaj, ovi signali zasigurno dolaze iz do sada nepoznatog izvora u svemiru", rekao je Hippke.

XS
SM
MD
LG