Dostupni linkovi

Prisilna psihijatrijska njega sibirskom šamanu ponovo produžena


Aleksandar Gabišev (sa bradom) privukao je pažnju kada je 2019. najavio da će marširati Rusijom kako bi zbacio Vladimira Putina s vlasti.
Aleksandar Gabišev (sa bradom) privukao je pažnju kada je 2019. najavio da će marširati Rusijom kako bi zbacio Vladimira Putina s vlasti.

Sud na Dalekom istoku ponovo je produžio prisilni pritvor u psihijatrijskoj klinici jakutskom šamanu koji je širom Rusije postao poznat po pokušajima da maršira u Moskvu kako bi istjerao predsjednika Vladimira Putina iz Kremlja.

Advokat Aleksandra Gabiševa, Aleksej Prjanišnjikov, rekao je 4. oktobra da je okružni sud u Usurijsku odbio zahtjev njegovog klijenta da bude pregledan u moskovskoj klinici Serbski.

Prjanišnjikov je rekao da će se žaliti na presudu.

Dan ranije, Gabišev doktor je iznenada smijenjen, što su Prjanišnjikov i šamanove pristalice nazvali potezom da se lažira njegova medicinska procjena prije sudskog ročišta.

Početkom septembra, Regionalni sud u Primorju presudio je u korist Gabiševe žalbe na produženje njegovog prinudnog liječenja i vratio predmet Okružnom sudu u Ussurijsku na novo ročište, navodeći nedoslijednosti u medicinskim zaključcima u vezi sa slučajem.

Početkom avgusta, okružni sud u Ussurijsku presudio je da Gabišev mora da nastavi psihijatrijsko lečenje iako je mesec dana ranije tim psihijatara zaključio da bi Gabišev mogao da bude prebačen sa psihijatrijske klinike u redovnu bolnicu jer mu se "stanje popravilo".

Međutim, nekoliko dana kasnije nova medicinska komisija je zaključila da se šamanovo mentalno zdravlje "pogoršalo" i da mora biti prebačen nazad na psihijatrijsku kliniku.

Gabišev, kojeg su ruske vlasti više puta zaustavljale od 2019. godine, kada je pokušao da maršira iz svoje rodne sibirske regije Jakutije do Moskve sa navedenim ciljem da otjera Putina s funkcije, poslat je protiv svoje volje na psihijatrijsku kliniku u julu nakon što ga je sud proglasio "mentalno nesposobnim".

Memorijalni centar za ljudska prava u Rusiji priznao je Gabiševa kao političkog zatvorenika i Amnesty International je pokrenuo kampanju pozivajući na njegovo oslobađanje.

XS
SM
MD
LG