Dostupni linkovi

Ruski aktivisti sve češće osuđeni na obavezno psihijatrijsko liječenje


Demonstrant Mihail Kosenko proveo je 18 mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi s dijagnozom "paranoidne šizofrenije".
Demonstrant Mihail Kosenko proveo je 18 mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi s dijagnozom "paranoidne šizofrenije".

Pišu: Robert Coalson i Olga Beshlei

Sud je 14. jula Violeti Grudini, bivšoj lokalnoj predstavnici opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Murmansku koja se namjeravala kandidovati za člana Gradskog vijeća, naložio hospitalizaciju i liječenje od COVID-19 uprkos činjenici da nije imala simptome, da je imala negativan test i doktora koji je rekao da joj nije potrebno liječenje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Grudina je 26. jula najavila štrajk glađu u znak protesta. Tvrdi da su je bolnički službenici spriječili da svom osoblju pošalje formulare da ih predaju izbornim zvaničnicima u gradu na sjeverozapadu zemlje. Glavni doktor bolnice Arkadij Amozov osvojio je "primarne izbore" u vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija za mjesto u Gradskom vijeću koje Grudina također traži, iako se zvanično kandiduje kao nezavisna kandidatkinja.

Amozov "me nezakonito pritvara, ometa moju kandidaturu, lišava me lične slobode i mog prava da učestvujem na izborima, te me izoluje u kovid bolnici u kojoj je nadređeni, rekla je Grudina za Karent tajm (Current Time) medijski projekat na ruskom jeziku koju vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Vojni sud u gradu Habarovsk, oko 9.500 kilometara istočno od Murmanska na ruskom Dalekom istoku, je 19. jula poslao blogera iz Irkutska i bivšeg službenika Navaljnog Dmitrija Nadeina na obavezno psihološko liječenje u vezi s njegovim suđenjem na osnovu, kako tvrdi, neosnovane optužbe za "opravdavanje terorizma".

Nadeinova porodica je saopštila da je on sredinom juna tajno prebačen iz Irkutska u 2.200 udaljeniji Habarovsk, a zvaničnici su odbili da objasne zašto mu se sudi u drugom regionu.

Nadein je u aprilu zadržan u istražnom zatvoru kada mu je sud naložio psihijatrijsku procjenu. Prema riječima njegovog advokatskog tima, za to vrijeme nije mu bilo dozvoljeno da komunicira sa svojim advokatima, dok je u dijagnozi navedeno da je opasan "šizofreničar".

Sud je naložio hospitalizaciju Violete Grudine, bivšoj predstavnici opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Murmansku.
Sud je naložio hospitalizaciju Violete Grudine, bivšoj predstavnici opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Murmansku.

U drugom slučaju, sud u Jakutsku je 26. jula naložio slikovitom šamanu Aleksandru Gabiševu, koji od 2019. poziva na zbacivanje predsjednika Vladimira Putina, da bude podvrgnut "intenzivnom" obaveznom psihijatrijskom liječenju nakon što ga je osudio za pružanje otpora policajcu i zalaganje za ekstremizam.

Grudina, Nadein i Gabišev su posljednji među stotinama aktivista kojima je naređeno da se podvrgnu obaveznom psihijatrijskom ili drugom medicinskom tretmanu u onome što je nevladina organizacija za pravnu odbranu Agora u izvještaju iz 2016. nazvala "povratak praksi kaznene psihijatrije u Rusiji". Ubrzo poslije izvještaja, vlada je Agoru, jednu od vodećih ruskih nevladinih organizacija za ljudska prava, označila kao organizaciju "stranog agenta" te je ugašena kasnije te godine.

Sovjetska praksa

Tokom hladnog rata, Sovjetski Savez je bio kritikovan zbog korištenja psihijatrije za kažnjavanje kritičara. U izvještaju Agore, najnovijem nezavisnom istraživanju te teme, ističe se da je mnogim koji su uhapšeni tokom talasa protesta poslije spornih parlamentarnih izbora 2011. i Putinove odluke da se kandiduje za treći predsjednički mandat u martu 2012., naloženo da se podvrgnu takvom tretmanu.

Mnogi od njih procijenjeni su kao "šizofreničari" i prepisani su im psihoaktivni lijekovi bez obavještavanja ili davanja pristanka.

Broj slučajeva u kojima je optuženom naređeno da se podvrgne obaveznoj psihijatrijskoj procjeni porastao je s oko 189.000 u 2011. – brojka koja je bila prilično stabilna od najmanje 2004. godine – na 216.744 u 2014., prema službenim statistikama navedenim u izvještaju Agore.

Dvjema optuženima u slučaju 'Pusi Rajot' (Pussy Riot) iz 2012. - Nadeždi Tolokonjikovoj i Jekaterini Samučević - naređeno je da se podvrgnu procjeni i dijagnostikovani su im "poremećaji" u rasponu od "aktivnog životnog stila i želje za samoostvarenjem" do "kategoričnog insistiranja na vlastitom mišljenju", navodi se u sudskim dokumentima.

"Psihološka procjena koja je sprovedena dok sam bila u pritvoru po nalogu tužilaca utvrdila je da su glavne osobine moje ličnosti humanizam i želja za slobodom i pravdom", rekla je Tolokonjikova tokom završne riječi pred sudom.

Ukrajinska pilotkinja Nadija Savčenko i zagovornik prava pokojnih zatvorenika Sergej Mohnatkin također su bili među optuženima kojima je naređeno da se podvrgnu takvim procjenama.

Agora je upozorila da tužioci mogu zatražiti takve procjene bez ikakvog opravdanja, da sudovi gotovo uvijek odobre te zahtjeve, te da je uz skoro potpuni nedostatak nadzora ili nadgledanja takvog postupanja stvoren sistem koji je zreo za politički motivisanu zloupotrebu.

Penzionisani poštanski radnik i prodemokratski aktivista Pjotr Trofimov, koji je dobio politički azil u Finskoj, uhapšen je 2018. godine pod optužbom da nije vratio opremu prethodnom poslodavcu kada je radio kao varilac. On negira te navode i kaže da su izmišljeni kao odmazda za njegovu protestnu aktivnost.

Proveo je mjesec dana na obaveznoj psihijatrijskoj procjeni.

"Bio sam u sobi s dvoje ljudi", rekao je. "Noću smo bili zaključani. Bila je sudopera i wc šolja. Bio je i tuš, ali nam je bilo dozvoljeno da ga koristimo samo jednom sedmično."

"Prema zakonu, sud može da vam naloži procjenu na 30 dana", dodao je on. "Ali ako doktori do tada ne donesu bilo kakav zaključak, sud može da doda još 30 dana. I tako još jednom."

Mihail Kosenko, optuženik u takozvanom protestnom slučaju Bolotnaja, proveo je 18 mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi s dijagnozom "paranoidne šizofrenije".

"Bio je izgubljen nakon što je otpušten iz bolnice", rekla je 2015. njegova sestra Ksenija Ruskom servisu RSE-a. "Trebalo mu je oko osam mjeseci da se vrati u normalu."

Ana Bitova je specijalizovana za proučavanje kognitivnog i neurološkog oštećenja kod djece. Ona je za Karent tajm rekla da su ljudi osuđeni na obavezno psihijatrijsko liječenje potpuno pod kontrolom ustanove u kojoj su smješteni.

"Nije vam dozvoljeno da ustanete kada želite, da jedete kada želite, da idete bilo gdje, da nosite šta hoćete ili da radite šta hoćete", kaže ona. "Vi ste de fakto u obaveznoj izolaciji."

U oktobru 2014. godine, umjetnik političkih performansa Pjotr Pavlenski odsjekao je sebi dio uha dok je sjedio go na krovu moskovskog Državnog centra za socijalnu i forenzičku psihijatriju "Serbski", u znak protesta zbog povratka kaznenog psihijatrijskog liječenja u Rusiji.

"Naoružani psihijatrijskim dijagnozama, birokrate u bijelim mantilima odsjekli su od društva one dijelove koji su smetnja u postavljanju monolitne diktature", izjavio je tada Pavlenski.

Poslije protesta sud mu je naložio da se podvrgne psihijatrijskoj procjeni u centru "Serbski". Doktori su ocijenili da je sposoban za suđenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG