Dostupni linkovi

Si rekao Šolcu da se mora izbeći intenziviranje sukoba u Ukrajini


Kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) rekao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) da se moraju uložiti svi napori da se sukob u Ukrajini ne pretvori u "situaciju kojom se ne može upravljati", javio je kineski državni radio.

"Moraju se uložiti svi napori da se izbegne intenziviranje i širenje sukoba u Ukrajini, što bi moglo da dovede do situacije kojom se ne može upravljati", rekao je Si u video pozivu, preneo je Rojters.

Si je takođe pozvao Nemačku da učestvuje u Inicijativi za globalnu bezbednost, širokom i nejasnom okviru koji je kineski predsednik izneo prošlog meseca i koji podržava princip "nedeljive bezbednosti", koncept na koji se poziva Rusija da bi opravdala svoj napad na Ukrajinu.

Zvanični Peking je odbio da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom". Kina je za ukrajinsku krizu okrivila širenje NATO-a na Istok.

Kina je više puta kritikovala zapadne sankcije, uključujući one protiv Rusije, ali je takođe pazila da ne pruži pomoć Moskvi što bi moglo da dovede do uvođenja sankcija Pekingu.

Rusija je pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu 24. februara i od tada se nalazi pod oštrim sankijama Zapada.

XS
SM
MD
LG