Dostupni linkovi

Kineski predsednik se protivi upotrebi ekonomskih sankcija


Kineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping ponovio je protivljenje njegove zemlje "jednostranim sankcijama" i pravu jedne države da primeni svoju jurisdikciju u drugoj (long-arm jurisdiction), ne pominjući direktno kaznene mere Zapada protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kina je više puta kritikovala zapadne sankcije, uključujući one protiv Rusije, ali je takođe pazila da ne pruži pomoć Moskvi što bi moglo da dovede do uvođenja sankcija Pekingu.

U video govoru u četvrtak na godišnjem skupu Boao foruma za Aziju na južnom kineskom ostrvu Hainan, Si je upozorio da ekonomsko "razdvajanje" (decoupling) i taktike pritiska, kao što je prekid lanaca snabdevanja, neće dati rezultate.

"Kina bi želela da prezentira globalnu inicijativu koja podržava 'princip nedeljivosti bezbednosti'," rekao je Si.

"Trebalo bi da podržavamo princip nedeljivosti bezbednosti, da gradimo uravnoteženu, efikasnu i održivu bezbednosnu arhitekturu i da se suprotstavimo izgradnji nacionalne bezbednosti na osnovu nesigurnosti u drugim zemljama," dodao je kineski predsednik.

Rusija je insistirala da zapadne vlade poštuju sporazum iz 1999. zasnovan na principu "nedeljive bezbednosti" tako da nijedna zemlja ne može da ojača sopstvenu bezbednost na račun drugih.

Kina i Rusija se sve više približavaju, a zvanični Peking je odbio da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom". Kina je za ukrajinsku krizu okrivila širenje NATO-a na Istok.

Si je rekao da su potrebni napori da se stabilizuju globalni lanci snabdevanja, ali da je kineska ekonomija otporna i da se njen dugoročni trend nije promenio.

Kineska ekonomija se suočava sa teškoćama u pokušaju da zaustavi širenje COVID-19, posebno u njenom ekonomskom centru Šangaju. Si nije pomenuo u govoru ovu krizu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG