Dostupni linkovi

KFOR neće tolerisati nasilje


Jaap de Hoop Scheffer na pres konferenciji u Prištini, 30. novembra 2007. godine.
Jaap de Hoop Scheffer na pres konferenciji u Prištini, 30. novembra 2007. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio da se Kosovo nalazi u veoma važnom političkom procesu i pozvao strane da se ponašaju odgovorno.

KFOR ima punu podršku NATO-a da ne dozvoli nikakvo nasilje, izjavio je u Prištini generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. Shefer je razgovarao sa komandantom KFOR-a Gazvijerom de Marnakom, članovima Pregovarčkog tima Kosova, liderom Demokratske partije Kosova, DPK, i budućim premijerom Hašimom Tačijem, te političkim predstavnicima kosovskih Srba.

Nasilje na Kosovu neće biti tolerisano i ako bude potrebe NATO će poslati i dodatne trupe, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. Shefer je kazao da je na Kosovo došao u ključnom trenutku, kako bi preneo signal da ce se KFOR brinuti o bezbednosti.

Za sada, rekao je Shefer, broj vojnika NATO-a na Kosovu je dovoljan, a samo u slučaju potrebe biće pojačanja.

“U ovom važnom periodu za politički proces, KFOR će ostati na Kosovu kako bi zaštitio sve njegove građane i ukoliko je potrebno NATO će poslati pojačanje”, kazao je Shefer na konferenciji za novinare održanoj u glavnom štabu KFOR-a u Prištini.

Generalni sekretar Alijanse je izjavio da ima puno poverenje u posredičku ‘trojku’ Kontakt grupe, dok je stranama uključenim u pregovore poručio da se ponašaju odgovorno, pošto se Kosovo nalazi u, kako je ocenio, delikatnoj situaciji.

“Svi moraju shvatiti da nasilje nije opcija, da ono nikada ne donosi političko rešenje i da neće biti tolerisano”, upozorio je generalni sekretar NATO-a dodavši da će KFOR sarađivati sa UNMIKom i policijom u očuvanju sigurnosti.

Čelnici mirovnih snaga su prethodno izjavljivali da će vojnici KFOR-a biti prisutni na svakom mestu na Kosovu i biće spremni da odgovore na svaku situaciju.

Prethodnih dana je došlo do premeštanja vojnika. Pripadnici američkog kontingenta su zamenili mađarske vojnike na severu Kosova, a Nemačka je uputila jedan bataljon na Kosovo.

Komandant KFOR-a francuski general Gzavijer de Marnak je izjavio da odlazak američkih vojnika na sever ne znači da KFOR pojačava snage u tom regionu, gde se navodno očekuju neredi u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane Skupštine Kosova.

General je objasnio da je reč o uobičajenoj mesečnoj smeni.

“Za sada KFOR ne šalje pojačanje na sever Kosova”, izričit je bio francuski general.

Na Kosovu se trenutno nalazi oko 16 hiljada vojnika NATO-a. Komandant de Marnak je više puta isticao da KFOR ima dovoljno vojnika koji mogu da garantuju stabilno i mirno okruženje.

U periodu završetka pregovora između Prištine i Beograda, kada se očekuje da posrednička troja Kontakt grupe podnese izveštaj o pregovorima generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u periodu do 10. decembra, neke zemlje članice Alijanse su najavile da će u slučaju potrebe poslati dodatne trupe na Kosovo. Tako je britanska vlada saopštila da će ukoliko KFOR proceni da je neophodno pojačanje, poslati dodatne trupe nakon 1. januara.

Inace, generalni sekretar NATO-a razgovarao je sa čelnicima KFOR-a i liderima kosovskih Albanaca i Srba. Jap de Hop Shefer je istakao da je KFOR na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da će tako i ostati sve dok je ona na snazi.

XS
SM
MD
LG