Dostupni linkovi

Misteriozni novi vođa Severne Koreje


Jedan od retkih slika Kim Jong Un, naslednika na mestu predsednika Severne Koreje, svog oca Kim Jong Ila, Seoul 28. septembar 2010.
Jedan od retkih slika Kim Jong Un, naslednika na mestu predsednika Severne Koreje, svog oca Kim Jong Ila, Seoul 28. septembar 2010.
Dogodilo se ono što su mnogi i očekivali, sin Kim Jong Ila – “gospodara” i “dragog vođe” Severne Koreje, Kim Jong Un nasledio je svoga oca i time postao lider najbizarnije i tajnovitije države na svetu.

O novom vođi, postoiji jako malo informacija. Poznato je samo to da je kao dečak školovan u elitnoj školi u Bernu, u Švicarskoj i ništa više. Čak se se ni njegova starost nagađa - 27 ili 28 godina.

Pre prenošenja vlasti državni mediji ga nisu ni spomenuli, nisu izašle nikakve porodične fotografije niti ijedna na kojoj bi možda bio uz oca kao simboličan prikaz sina koji ga nasleđuje.

"Oni ne objavljavljuju takve stvari, tako da niko ne može da zna kako Kim Jong Un izgleda", rekao je Kang Cheol-Hvan, severnokorejski dezerter.
Poznato je samo to da je kao dečak školovan u elitnoj školi u Bernu, u Švicarskoj i ništa više, a čak se se ni njegova starost nagađa - 27 ili 28 godina

U svetkim medijima kruže samo dve fotogradije i to samo zbog toga što ga u državi drže podalje od očiju javnosti.

Ucenjivači nuklearnom energijom

Kim Jong Un treći je i ujedno najmlađi sin „dragog vođe“. Njegov deda Kim Il Sung vladao je gotovo 50 godina i od njega je stvoren božanski mit i kult ličnosti u državi.

Njegov sin, Kim Jong Il je preuzeo vlast nakon smrti oca od srčanog udara 1994. godine. Kim Il Sung je nazvao sebe 'Veliki vođa', a Kim Jong Il 'Dragi vođa'.

Računalo se da će Kim Jong Il vlast zadržati još izvesno vreme, ali je sa primopredajom požureno zbog bolesti i moždanog udara koji je preživeo.

Zbog smene vlasti u Severnoj Koreji je mirno i neočekivano tiho, a neki izvori tvdre da su deca u školama dobila zadatak da nauče pesmu „Tragovi stopala“ koja navodno govori upravo tom činu, ali bez imena naslednika.

Politički analitičari u zemlji bojažljivo spominju problem hoće li sin moći nastaviti dela svoga dede i oca jer se njihova zemlja nalazi u posebnom položaju.

Prema izveštajima SAD Sjeverna Koreja godišnje proizvodi oko 40 kilograma plutonijuma što je dovoljno za sedam nuklearnih bombi. Čitav taj nuklearni pogon, odnsono ključ sudbine ove planete, sad je u rukama tajanstvenog mladića.
XS
SM
MD
LG