Dostupni linkovi

Zid u Mitrovici dobio naslednika


Severna Mitrovica: Radovi na novoj konstrukciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

U Severnoj Mitrovici počeli su radovi na izgradnji nove betonske konstrukcije, dva metra od zida srušenog u nedelju. Kako je prethodno izjavio Goran Rakić gradonačelnik Severne Mitrovice, nova izgradnja deo je dogovora lokalnih vlasti sa zvaničnom Prištinom uz posredstvo evropskih zvaničnika na Kosovu i Američke ambasade na Kosovu.

Radovi koji su počeli da se izvode predviđeni su dogovorom između gradonačelnika Gorana Rakića i kosovskog ministra za prostorno planiranje Ferata Salje u Prištini 4. februara.

Predstavnici Ministarstva prostornog planiranja obišli su radove i razgovarali sa Rakićem. On je u izjavi za RSE rekao da je u skladu sa sporazumom od 4. februara u Prištini započeta izgradnja nove potporne konstrukcije.

"Nadzor je vršen od strane inspektorata iz Ministarstva prostornog planiranja da bi se zaista uverili da će biti sprovedeno ono što je dogovoreno, a to je da ćemo se uvući prema pešačkoj zoni u dužini 2.20 metra, da će visina potpore biti 70 a širina betonske strukture metar i dvadeset centimetara", ističe Rakić.

Prostor na kom će se izvoditi radovi danas je obeležen, kaže Rakić i dodaje da se sigurno sve ne može danas završiti, ali i da će inspektorat Ministarstva prostornog planiranja Kosova biti svakodnevno na terenu u Severnoj Mitrovici, te da će "zajedno sa opštinskim organima sprovesti upravo ono što je dogovoreno 4. februara i ništa više i ništa manje od toga".

Nova potporna konstrukcija će se potpuno ambijentalno uklopiti u pešačku zonu, na kojoj su takođe počeli radovi, rekao je Rakić za RSE.

Anketa: Građani Severne Mitrovice Milan Marković, Veljko Katić, Dragan Đorđević i Veselin Jakovljević komentarišu radove u Severnoj Mitrovici:

Mišljenja građana Severne Mitrovice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00


Predsednik Skupštine Kadri Veselji potvrdio je juče da nakon srušenog zida postoji novi projekat. On je nakon zasedanja predsedništva rekao da su "srpske paralelne strukture izgradnjom zida pokušale da ugroze teritorijalni integritet Kosova, te poručio da zidova više neće biti na Kosovu".

Kosovska opozicija protivi se, kako su rekli, legalizaciji novog zida, dok su iz Kancelarije EU na Kosovu izjavili za RSE, "struktura koja će da bude postavljena je jedino radi sigurnosti saobraćaja".

Dinka Živalj, portparolka Predstavnice EU na Kosovu, kazala je da EU ne želi zidove.

Bageri su jutros raščišćavali teren i uklanjali ostatke starog zida koji je srušen u nedelju.

Radovi na novoj konstrukciji su započeti nakon što je inspekcija Ministarstva prostornog planiranja iz Prištine utvrdila da su temelji nove konstrukcije postavljeni u skladu sa postignutim dogovorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG