Dostupni linkovi

Novi odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica položili zakletvu 


Novi članovi Skupštine Severne Mitrovice polažu zakletvu, 14. decembar 2022.
Novi članovi Skupštine Severne Mitrovice polažu zakletvu, 14. decembar 2022.

U Severnoj Mitrovici su 14. decembra novi odbornici položili zakletvu na osnovu odluke Centralne izborne komisije Kosova.

Zamenjeno je ukupno 16 odbornika, od kojih je jedan iz redova srpske zajednice, Dušan Milunović iz Građanske inicijative 'Za srpski opstanak'.

Novoizabrani predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao je da su došli u "kuću bez domaćina".

"Mi znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj situaciji, ali mi nismo krivi za ovakvu situaciju. Rekao sam i u izlaganju pred odbornicima da ćemo se mi što manje baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica bez obzira kojoj zajednici pripadale", rekao je Ugljanin.

"Nećemo se baviti političkim stvarima, čekaćemo april da dođe do izvršne vlasti", naveo je Ugljanin dodajući da je ova uloga preuzeta za "dobrobit građana".

Skender Sadiku najstariji odbornik SO Severna Mitrovica rekao je u obraćanju novinarima da nisu na ovim mestima svojom zaslugom, već zaslugom Srpske liste koja je bojktovala institucije.

U ovom sazivu su dve građanske inicijative, Mitrovica i Srpski opstanak koja ima jednog odbornika.

"Verujem da građani mogu da dođu da obave male stvari ali velike za građane, od komunalnih problema do sertifikata dokumenata. Opština je za građane", rekao je Sadiku koji je i zamenik predsedavajućeg za manjine.

Sadiku je dodao: "Mitrovica je zadnji multietnički grad na Kosovu. Nisu samo Srbi i Albanci na severu Mitrovice, tu žive Bošnjaci, Turci, Aškalije, Goranci, Egipćani i dajem apel da se svi građani čuvaju".

Početkom novembra su gradonečelnici iz redova Srpske liste, kao i predsednici Skupština opština i odbornici, podneli ostavke zbog insistiranja zvanične Prištine da sprovede proces preregistracije autombila sa srpskih na kosovske tablice.

U međuvremenu je postignut dogovor Kosova i Srbije oko tablica, odnosno Priština je odustala od procesa preregistracije a Beograd pristao da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

Takođe, izbori za gradonačelnike u opštinama na severu i za lokalne skupštine, koji su trebali da budu održani 18. i 25. decembra, odloženi su za april 2023. godine zbog pogoršane bezbedonosne situacije.

Na odlaganju izbora je insistirala i međunarodna zajednica.

Inače, lokalni Srbi na severu Kosova već peti dan blokiraju puteve a policija Kosova je zbog toga zatvorila granične prelaze sa Srbijom u tom regionu, Jarinje i Brnjak.

Barikade su postavljene zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića, koji se sumnjiči da je 6. decembra učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG