Dostupni linkovi

Sobranje traži odgovore o Ukrajincu sa 'crne liste' sa makedonskim državljanstvom


Oleksandr Oniščenko - bivši ukrajinski poslanik. Kijev 29. juna 2016.
Oleksandr Oniščenko - bivši ukrajinski poslanik. Kijev 29. juna 2016.

Zašto je Ukrajinac Oleksandar Oniščenko dobio državljanstvo Severne Makedonije uprkos činjenici da se njegovo ime nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država?

To je pitanje na koje će odgovor morati dati šef Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), Viktor Dimovski u sredu ispred parlamentarne komisije za nadzor nad radom njegove institucije.

Portal Prisma objavio je u petak da je Vlada Severne Makedonije krajem maja ove godine dala državljanstvo Oniščenku, koji je bivši poslanik u ukrajinskom parlamentu, a za kojim je raspisana poternica jer je osumnjičen za pranje novca.

ANB je i pored svega toga dala pozitivno mišljenje da Oniščenko dobije državljanstvo Severne Makedonije.

"Direktor Dimovski treba da nam objasni kako je moguće da svaki drugi beloruski hohštapler i kriminalac ima makedonski pasoš i državljanstvo", napisao je na svom Fejsbuk profilu predsednik parlamentarne komisije i poslanik VMRO-DPMNE Ljupčo Prendžov.


Hoće li Dimovski ostati bez ambasadorskog mesta?

Direktor ANB-a Dimovski do sada nije saopštio ništa o slučaju Oniščenko.

Dimovski će pred parlamentom, umesto da obrazlaže svoju kandidaturu za ambasadora u francuskoj prestonici Parizu, sada morati da objasni ulogu Agencije za nacionalnu bezbednost u bezbednosnoj proveri Oniščenka.

Viktror Dimovski, direktor ANB-a
Viktror Dimovski, direktor ANB-a

Reagovao je i VMRO-DPMNE koji je mišljenja da Ministarstvo vanjskih poslova, koje je nakon afera u ANB-u predložilo Dimovskog za ambasadora, mora preispitati odluku i povući je.

"Ukoliko MIP ne povuče odluku o imenovanju još aktuelnog direktora ANB za ambasadora u Francuskoj, na potezu će biti predsednik Stevo Pendarovski", saopštila je opoziciona stranka.

Premijer Dimitar Kovačevski je takođe izjavio da očekuje da izveštaj sve četiri institucije koje su dale pozitivno mišljenje o izdavanju državljanstva razjasne dileme u slučaju Oniščeko.

Pasoši Severne Makedonije
Pasoši Severne Makedonije

Odgovarajući na ulogu jedne od njih, Agencije za nacionalnu bezbednost, i kako će se to odraziti na ambasadorsku kandidaturu Dimovskog, Kovačevski je rekao da bi najbolje bilo da se na to pitanje odgovori i u Skupštini i u Komisiji za spoljne poslove parlamenta.

"Komisija vodi opoziciju. Dakle, još transparentnije i bolje. Pozivam predsednika komisije za spoljne poslove da sazove odbor na kome će direktor ANB i predlog za ambasadora u Francuskoj moći da da odgovore na sva pitanja koja će mu biti postavljena", rekao je premijer na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi.

Prebacivanje lopte

Kovačevski je danas ponovio stav, za koji je i sam potvrdio da je identičan stavu ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, da je Vlada odluku donela na osnovu mišljenja četiri nadležne institucije.

Inicijativa da se 53-godišnjem Ukrajincu Oleksandar Oniščenku, koji ima i ruski pasoš, dodeli državljanstvo Severne Makedonije, potekla je od Makedonskog saveza za konjički sport. Pozitivno mišljenje dali su i Olimpijski komitet Makedonije i Agencija za omladinu i sport. Oniščenko je sada makedonski predstavnik u konjičkim skokovima.

O tome kako je došlo do tih pozitivnih mišljenja, premijer je obavestio da je od nekih institucija tražio da podnesu izveštaj kako bi Vlada videla kako se vodio postupak. Istovremeno, Kovačevski se pravdao da svaki ministar i premijer ne mogu detaljno da znaju procedure u svakoj instituciji.

"Očekujem da se takav izveštaj dostavi Vladi da vidimo kako su ta mišljenja pripremljena", rekao je Kovačevski.

Spasovski je naveo da su tri institucije, Agencija za nacionalnu bezbednost, Makedonski olimpijski komitet i Agencija za omladinu i sport, kompetentne i dovoljne da prihvate zahtev za državljanstvo.

"Na kraju, sve se svodi na Vladu, Vlada ima diskreciono pravo da dodeli ili uskrati državljanstvo svakom ko je podneo zahtev prema ovom odeljku. Sve provere iz sve četiri institucije su pozitivne", rekao je Spasovski.

Vlada je Oniščenku na sednici u maju dala državljanstvo bez rasprave.

Ko je Oniščenko?

Ono što javnosti ostaje nejasno jeste kako nijedna od ovih institucija nije proverila ko je ukrajinski predstavnik sa ruskim pasošem, bar na internetu gde ima dosta podataka o njemu.

Oničenko je postao poslanik u Ukrajini 2012. godine kao deo Partije regiona bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča. Posle promene vlasti 2014. postao je poslovni partner sa novim predsednikom Petrom Porošenkom do 2016. godine, kada je ukrajinska antikorupcijska komisija pokrenula postupak protiv njega.

On je, kao potpredsednik Odbora za energetiku Vrhovna Rada, osumnjičen da je kreirao šemu korišćenja državnih sredstava za kupovinu gasa u koju je umešan veliki broj ljudi, među kojima i njegova 72-godišnja majka.

Sumnja se da je preko državnog preduzeća za proizvodnju i distribuciju gasa "Naftogas" budžet oštećen za preko 100 miliona evra.

Tada mu je ukrajinska skupština oduzela poslanički imunitet, a Oniščenko je postao najveći Porošenkov neprijatelj. Oniščenko je pobegao, prvo u Veliku Britaniju, a potom u Španiju, odakle je trebalo da bude izručen Ukrajini.

Iz Španije je otišao u Nemačku, ali su odlučili da ga ne izruče. Nemački sud ukida poternicu za njim i on je pušten na slobodu, ali Ukrajina ga i dalje traži.

U januaru 2021. Sjedinjene Države uvode sankcije protiv njega jer je "član ruske mreže za uticaj na američke predsedničke izbore koji su održani ranije 2020. godine."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG