Dostupni linkovi

Makedonska vlada dala državljanstvo ukrajinskom političaru pod sankcijama SAD


Oliver Spasovski
Oliver Spasovski

Ukrajinski političar Oleksandr Oniščenko, koji je pod američkim sankcijama, dobio je makedonsko državljanstvo, a odluku je donijela Vlada, izjavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski nakon medijskih navoda o ovom slučaju.

On je naveo da su četiri institucije dale pozitivno mišljenje, među kojim Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), Makedonski olimpijski komitet i Agencija za omladinu i sport.

U slučaju Oniščenka, ministar je rekao da nema međunarodne potjernice druge zemlje, te naveo da je dobio državljanstvo u skladu sa zakonom koji predviđa da stranac može steći državljanstvo ako to predstavlja poseban naučni, privredni, kulturni, sportski ili drugi nacionalni interes.

Oniščenko je pet mjeseci nakon što je u maju ove godine dobio makedonsko državljanstvo, nastupio pod makedonskom zastavom na takmičenju u preskakanju konja u Sen Tropeu, kako je objavio portal Prizma koji je i pokrenuo priču.

Oniščenko je, prije makedonskog, imao i ukrajinsko i rusko državljanstvo, a od prošle godine se nalazi na američkoj listi sankcionisanih jer je, kako se navodi u odlukama, "član ruske mreže za uticaj na američke predsjedničke izbore ".

XS
SM
MD
LG