Dostupni linkovi

Severna Koreja testirala novu krstareću raketu dugog dometa


Akademija nauka o nacionalnoj odbrani sprovodi testove krstarećih projektila dugog dometa u Severnoj Koreji, kao što je prikazano u ovoj kombinaciji fotografija bez datuma koje je dostavila Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 13. septembra 2021.
Akademija nauka o nacionalnoj odbrani sprovodi testove krstarećih projektila dugog dometa u Severnoj Koreji, kao što je prikazano u ovoj kombinaciji fotografija bez datuma koje je dostavila Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 13. septembra 2021.

Severna Koreja testirala je novu krstareću raketu dugog dometa koja može stići i do Japana, objavili su u ponedeljak mediji.

Prema testiranjima tokom vikenda, projektili su putovali čak 1.500 kilometara, navodi severnokorejska agencija KCNA.

Test je bio od "strateškog značaja" kao mera odvraćanja koja garantuje bezbednost Severne Koreje i "snažno ograničava" vojne manevre neprijateljskih snaga, saopštila je KCNA.

To je prva krstareća raketa velikog dometa u zemlji koja bi mogla nositi nuklearnu bojevu glavu, kaže za BBC analitičarka Severne Koreje Ankit Panda.

Sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjuju Severnoj Koreji testiranje balističkih projektila. Savet ih smatra opasnijim od krstarećih raketa jer mogu nositi veće i snažnije terete, imati daleko veći domet i brže leteti. Balistički projektil pokreće raketa i prati balističku putanju nalik luku, dok krstareću raketu pokreće mlazni motor i leti na nižoj visini.

Glavni sekretar kabineta Japana Katsunobu Kato rekao je da "Japan gaji značajnu zabrinutost" i da radi sa SAD -om i Južnom Korejom na traženju rešenja.

Reagovala je i američka vojska, rekavši da je test pokazao da se Severna Koreja "kontinuirano fokusira na razvoj svog vojnog programa i pretnje koje predstavljaju njenim susjedima i međunarodnoj zajednici". Dodaje se da posvećenost SAD odbrani saveznika Južne Koreje i Japana "ostaje čelična".

Najviši zvaničnici tri zemlje trebalo bi da se sastanu ove nedelje kako bi razgovarali o procesu denuklearizacije Severne Koreje.

Južnokorejska vojska detaljno analizira lansiranja sa američkim obavještajnim vlastima, izvestila je novinska agencija Yonhap.

Najnovije lansiranje usledilo je nekoliko dana nakon što je u Pjongjangu održana vojna parada u manjem obimu povodom 75. godišnjice osnivanja komunističke države.

Tom prilikom nisu prikazane veće balističke rakete, ali su se mogli videti radnici u skafanderima, što je možda bio znak da su stvorene posebne snage za sprečavanje širenja COVID-19.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Severna Koreja od 19. avgusta nije zabeležila nijedan slučaj COVID -19 - iako kritičari kažu da je to malo verovatno.

Zemlja je zatvorila svoje granice u januaru 2020. kako bi zaustavila širenje virusa, što je dovelo do pada trgovine sa najvećim ekonomskim saveznikom Kinom.

Od tada je lider Kim Jong-un priznao da se zemlja suočava sa nestašicom hrane, usred izveštaja humanitarnih organizacija o problemima u ekonomiji i ljudima koji umiru od gladi.

Ali nuklearni planovi Pjongjanga nisu ograničeni.

Prošlog meseca, agencija za atomsku energiju UN saopštila je da je izgledalo da je zemlja ponovo pokrenula reaktor koji bi mogao da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, nazivajući to "duboko zabrinjavajućim" razvojem situacije.

XS
SM
MD
LG