Dostupni linkovi

Severna Koreja lansirala još raketa


Raketa lansirana tokom vežbi na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, 14. januar 2022.
Raketa lansirana tokom vežbi na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, 14. januar 2022.

Severna Koreja ispalila je 27. januara još dve balističke rakete, saopštila je Južna Koreja.

Ovim je, kako prenosi Glas Amerike, januar postao mesec rekorda po broju lansiranja severnokorejskih raketa.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je Sever oko osam sati po lokalnom vremenu lansirao ono za šta se pretpostavlja da su dve balističke rakete kratkog dometa, ka moru kod svoje istočne obale.

Navodi se da su rakete lansirane iz oblasti u blizini Hamhunga, grada na istočnoj obali Severne Koreje i da su prešle oko 190 kilometara na nadmorskoj visini od 20 kilometara.

Do sada je ovog meseca Severna Koreja izvela šest rundi testova, ispalivši najmanje 10 projektila u more. Prema analitičarima, to je najviše severnokorejskih lansiranja raketa u jednom mesecu, ako se u taj broj uračunaju i krstareće rakete.

Mark Lambert, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Japan i Koreju, rekao je 26. januara da će Sjedinjene Države "ići gde god" i "razgovarati o bilo čemu" sa Severnom Korejom.

"Moramo da vodimo ozbiljnu diskusiju o denuklearizaciji Severne Koreje, i ako je Severna Koreja voljna da to uradi, mogu se desiti razne stvari koje obećavaju", rekao je Lambert na onlajn događaju čiji je domaćin bio Centar za strateške i međunarodne studije.

Severna Koreja je odbila da se uključi u pregovore, navodeći da bi SAD prvo trebalo da naprave vojne i ekonomske ustupke.

Američki Stejt department je 26. januara osudio lansiranja, navodeći da ona krše više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i predstavljaju pretnju za susede Severne Koreje i međunarodnu zajednicu.

SAD su ranije ovog meseca pooštrile sankcije Pjongjangu, nametnuvši ih petorici Severnokorejaca za koje su navodno pomagali u nabavci zaliha za severnokorejski program naoružanja.

Japanski premijer Fumio Kišida nazvao je testove "vrlo žalosnim".

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje takođe je izrazio žaljenje, rekavši da su lansiranja protiv mira i stabilnosti u regionu.

XS
SM
MD
LG